Kremowe, wegańskie lody konopne w polewie czekoladowej

utworzone przez | sie 10, 2022

Latem nic tak nie cieszy oka oraz kubków smakowych jak pyszne lody, najlepiej z czekoladą. Ostatnimi czasy jednak analizując składy sklepowych lodów jestem po prostu załamana. Naprawdę trzeba się napracować, by znaleźć lody bez dodatku syropu glukozowego, który rozwala wątrobę skuteczniej niż alkohol. Nie wspominając o innych emulgatorach, stabilizatorach, itp. Jest tego całe mnóstwo, dlatego postanowiłam najprostszym możliwym sposobem wyczarować domowe lody bez użycia specjalistycznego sprzętu typu lodziarka.

Skład tych lodów jest niezwykle prosty. To tylko 4 składniki: mrożone banany, mleczko kokosowe pełnotłuste, proszkowana zielona cherbata – matcha oraz białko konopne. Każdy z tych składników ma swoją określoną rolę, na przykład banany nadają konsystencję oraz słodycz, mleczko pozwala na kremowe lekko śmietankowe wykończenie, matcha równoważy słodycz bo jest lekko gorzka, a białko konopne ponieważ jest bardzo tłuste i bogate w białko, stabilizuje konsystencję i sprawia, że lody są bardzo pożywne. Do ich przygotowania nie potrzebujemy lodziarki, wystarczy blender ręczny, wysokie naczynie i foremki na lody, które w cale nie są konieczne. Siła tego przepisu tkwi właśnie w jego prostocie. Zaczynajmy! 🙂

Przepis na kremowe, wegańskie lody konopne w polewie czekoladowej

Składniki na 3-4 lody na patyku:

  • 5 mrożonych bananów
  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego pełnotłustego
  • 3 łyżeczki matcha
  • 4 łyżeczki białka konopnego
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie

Składniki umieścić w wysokim naczyniu i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przełożyć do foremek na lody, jeśli jej nie posiadasz przełóż do plastikowego pojemnika. Umieść w zamrażarce na 20-30 min. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czkoladę i olej kokosowy. Wyciągnij lody z foremek i zanurz w rozpuszczonej czekoladzie, odstaw na 3 min do zamrażarki i gotowe 🙂 Lody w miseczce po prostu polej czekoladą. Nie polecam powtórnie ich zamrażać, bezpieczniej spożyć od razu.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu