Latem nic tak nie cieszy oka oraz kubków smakowych jak pyszne lody, najlepiej z czekoladą. Ostatnimi czasy jednak analizując składy sklepowych lodów jestem po prostu załamana. Naprawdę trzeba się napracować, by znaleźć lody bez dodatku syropu glukozowego, który rozwala wątrobę skuteczniej niż alkohol. Nie wspominając o innych emulgatorach, stabilizatorach, itp. Jest tego całe mnóstwo, dlatego postanowiłam najprostszym możliwym sposobem wyczarować domowe lody bez użycia specjalistycznego sprzętu typu lodziarka.
Skład tych lodów jest niezwykle prosty. To tylko 4 składniki: mrożone banany, mleczko kokosowe pełnotłuste, proszkowana zielona cherbata – matcha oraz białko konopne. Każdy z tych składników ma swoją określoną rolę, na przykład banany nadają konsystencję oraz słodycz, mleczko pozwala na kremowe lekko śmietankowe wykończenie, matcha równoważy słodycz bo jest lekko gorzka, a białko konopne ponieważ jest bardzo tłuste i bogate w białko, stabilizuje konsystencję i sprawia, że lody są bardzo pożywne. Do ich przygotowania nie potrzebujemy lodziarki, wystarczy blender ręczny, wysokie naczynie i foremki na lody, które w cale nie są konieczne. Siła tego przepisu tkwi właśnie w jego prostocie. Zaczynajmy! 🙂
Przepis na kremowe, wegańskie lody konopne w polewie czekoladowej
Składniki na 3-4 lody na patyku:
- 5 mrożonych bananów
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego pełnotłustego
- 3 łyżeczki matcha
- 4 łyżeczki białka konopnego
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie
Składniki umieścić w wysokim naczyniu i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przełożyć do foremek na lody, jeśli jej nie posiadasz przełóż do plastikowego pojemnika. Umieść w zamrażarce na 20-30 min. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czkoladę i olej kokosowy. Wyciągnij lody z foremek i zanurz w rozpuszczonej czekoladzie, odstaw na 3 min do zamrażarki i gotowe 🙂 Lody w miseczce po prostu polej czekoladą. Nie polecam powtórnie ich zamrażać, bezpieczniej spożyć od razu.
————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl
0 komentarzy