Orzeźwiający i doskonale nawadniający koktajl na bazie naparu konopnego to opcja po którą chętnie sięgam w cieplejsze dni. W tej wersji dodatkowo dodałam arbuza, który fajnie łączy się aromatem konopi nadając jednocześnie delikatnej słodyczy. Jest przy tym bogatym źródłem mikro i makroelementów oraz witamin i doskonale nawadnia komórki organizmu. Świetnie smakuje dosłodzony miodem, ale jego najważniejszym sekretem jest napar z konopnych kwiatostanów.
Napar z konopi
To wspaniała opcja zarówno na zimę jak i lato. Konopna herbata, czyli napar z liści – lub najlepiej z kwiatostanów konopnych parzymy w następujący sposób: ziele zalewamy wrzątkiem, dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i odstawiamy na 10 min do zaparzenia pod przykryciem. Tylko w taki sposób jesteśmy wyciągnąć z konopi kannabidiol (CBD) – cenny związek o szerokich właściwościach terapeutycznych. Nasz napar ma działanie relaksujące, tonizuje układ nerwowy, pomaga się skupić w ciągu dnia, jest więc idealny w ciągu dnia czy podczas pracy. Będzie też działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjne, co stanowi nieocenioną profilaktykę zdrowotną. Zamiast kupować sklepowe soki pełne cukry przygotuj sobie taką orzeźwiającą lemoniadę konopną CBD z arbuzem. Arbuz może być mrożony – wtedy efekty orzeźwiające ją jeszcze mocniejsze 😉
Przepis na lemoniadę konopna CBD z arbuzem
Składniki:
- garść konopnych kwiatostanów
- 1l wody
- 0,5 łyżeczki oleju kokosowego
- 1/4 arbuza (może być mrożony)
- 2 łyżki miodu akacjowego
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Susz zalej wrzątkiem i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na min. 10 min (dodaj do środka olej kokosowy). Napar schłodź. Zblenduj arbuza z sokiem z cytryny, miodem i schłodzonym naparem konopnym. Przelej do szklanek.