Kto wyjeżdża na wakacje, ten wie, że resztki warzyw w lodówce to niewygodny temat, kiedy już pakujemy walizki z letnimi ubraniami i akcesoriami plażowymi. A jeśli wszystkie te resztki dałoby się wykorzystać w jednym, bardzo prostym daniu? Poznaj wspaniały przepis na zupę zero waste, czy zupę resztkową, zupę warzywną, do której będą pasowały praktycznie każde letnie warzywa, jak np: marchew, brokuły, brukselka, kapusta, kalarepka, ziemniaki, groszek, bób, cukinia, korzeń pietruszki, cebula a nawet części zielone: natka pietruszki, marchewki, sałata, szczaw, szpinak,  liście rzodkiewki, czy liście konopi. Miska takiej zupy przyda się każdemu przed podróżą, my braliśmy ją w termosie do auta czy samolotu. 

Odkryta zupełnie przypadkiem, czyli podczas „czyszczenia lodówki” odpowiednio zaserwowana, w towarzystwie ugotowanego jajka, nasion konopi, z kleksem ze śmietanki, smakowała naprawdę bosko. Zupa resztkowa, zupa zero waste, to moje wakacyjne odkrycie. Nastawiam ją przy okazji każdego wyjazdu, a że mamy ich w to lato sporo, to jemy ją prawie na okrągło :D. Za każdym razem zupa smakuje nieco inaczej, bo dodaję do niej inny zestaw warzyw. Dzisiaj zaprezentuję wam przepis na wersję, która naprawdę przypadła nam do gustu, trochę coś między zupą „krem brokułowy” a szczawiową. Doskonale pasuje do niej jajko na twardo i nasiona konopi ale z pewnością będzie też super smakować z orzechami, prażonym słonecznikiem czy kwaśną śmietaną. Zadaj się na swoją kreatywność 🙂
Zaczynajmy!

Przepis na letni krem warzywny z jajkiem i nasionami konopi

Składniki:

  • kilka kawałków brokuła
  • kilka szparagów
  • liście szpinaku, szczawiu lub botwiny
  • kawałek cukinii
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1l bulionu (może być warzywny)
  • 1l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • kokosowa śmietanka (lub inna)
  • nasiona konopi łuskane

Przygotowanie

Warzywa umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki, cebulę posiekać na drobno, wodę zagotować. Do gotującej się wody dodajemy kawałki brokuła, szparagów, marchwi i pietruszki, solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Na patelni rozpuścić olej kokosowy i smażyć na nim posiekaną cebulę do zeszklenia się. Zdjąć z gazu i dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, wymieszać i odstawić na 5 min. Do gotujących się warzyw dodajemy liście szpinaku, szczawiu lub botwiny, cebulę z czosnkiem oraz bulion, posiekany majeranek, zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Gotujemy całość około 10-15 min. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, blendujemy na krem blenderem ręcznym i podajemy z jajem na twardo, kleksem ze śmietanki, natką pietruszki i łuskanymi nasionami konopi.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu