Letnia sałatka z grillowaną cukinią, mozzarellą i nasionami konopi

W cieplejsze dni nie zawsze mam ochotę gotować obiad. Na szczęście ich doskonałą alternatywą są pożywne, letnie sałaty. Pełne różnorakich warzyw, serów, nasion, dodatków. Bogate w sezonowe produkty, które rozpieszczają nasze zmysły przypominając, że oto mamy do czynienia z najobfitszą w smaki porą roku. Dojrzałym latem. Wspaniałym zwieńczeniem i uzupełnienie właściwości mojej sałatki były bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze – nasiona łuskane konopi.

 

Letnie smaki z sałatce

Jeśli kochasz sałatki ta wersja z pewnością będzie ciekawą propozycją na obiad lub lunch. Dla zwolenników bardziej konkretnych dań – ostrzegam, ta sałatka jest bardzo pożywna i przy okazji wykwintna. Można się nią zajadać i niepostrzeżenie poczuć sytość. Jest tutaj delikatna w smaku mozzarella, która idealnie komponuje się z grillowaną cukinią, która wnosi do całość smak umami. Słodkie pomidorki, lekko ostra cebula i dający sytości zielony groszek łączą się w uroczą kompozycję w towarzystwie różnych sałat. U mnie rzymska i rukola. Do zwieńczenia całości potrzebne jest coś chrupkiego – rewelacyjne grzanki z patelni robione na oliwie z oliwek. Na to wszystko lądują nasiona konopi łuskane. Sosik to żadna tajemnica – koperek, olej z nasion konopi, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Miód na me podniebienie!

Przepis na letnią sałatkę z grillowaną cukinią, mozzarellą i nasionami konopi

Składniki:

  • 2 – 3 garści sałat (u mnie rzymska i rukola)
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 cukinia
  • 2 kromki chleba razowego
  • 100 g sera mozzarella
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 80 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 4 -5 łyżek stołowych łuskanych nasion konopi
  • świeży koperek
  • olej z nasion konopi
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • sok  z 1/2 cytryny

 

Przygotowanie

Sałaty rozdziel na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Cukinie pokrój w paski i podsmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy lub grilluj z obu stron na złoty kolor. Kromki chleba pokrój w kostki i zarumień na patelni z dodatkiem oliwy. Groszek zagotuj w osolonej wodzie, gotuj 2-3 min, odcedź. Na sałatach układaj kawałki pomidorków, cukinii, pokrojonej w piórka cebuli, dodaj ostudzony groszek, kawałki sera mozzarella (ja oddzieliłam je ręcznie) i grzanki. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z sokiem z cytryny, olejem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany drobno koperek i polej tym sosikiem sałatkę. Przed podaniem posyp obficie nasionami konopi.

 

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

420,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top