W cieplejsze dni nie zawsze mam ochotę gotować obiad. Na szczęście ich doskonałą alternatywą są pożywne, letnie sałaty. Pełne różnorakich warzyw, serów, nasion, dodatków. Bogate w sezonowe produkty, które rozpieszczają nasze zmysły przypominając, że oto mamy do czynienia z najobfitszą w smaki porą roku. Dojrzałym latem. Wspaniałym zwieńczeniem i uzupełnienie właściwości mojej sałatki były bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze – nasiona łuskane konopi.
Letnie smaki z sałatce
Jeśli kochasz sałatki ta wersja z pewnością będzie ciekawą propozycją na obiad lub lunch. Dla zwolenników bardziej konkretnych dań – ostrzegam, ta sałatka jest bardzo pożywna i przy okazji wykwintna. Można się nią zajadać i niepostrzeżenie poczuć sytość. Jest tutaj delikatna w smaku mozzarella, która idealnie komponuje się z grillowaną cukinią, która wnosi do całość smak umami. Słodkie pomidorki, lekko ostra cebula i dający sytości zielony groszek łączą się w uroczą kompozycję w towarzystwie różnych sałat. U mnie rzymska i rukola. Do zwieńczenia całości potrzebne jest coś chrupkiego – rewelacyjne grzanki z patelni robione na oliwie z oliwek. Na to wszystko lądują nasiona konopi łuskane. Sosik to żadna tajemnica – koperek, olej z nasion konopi, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Miód na me podniebienie!
Przepis na letnią sałatkę z grillowaną cukinią, mozzarellą i nasionami konopi
Składniki:
- 2 – 3 garści sałat (u mnie rzymska i rukola)
- 100 g pomidorków cherry
- 1 cukinia
- 2 kromki chleba razowego
- 100 g sera mozzarella
- 1/2 czerwonej cebuli
- 80 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 4 -5 łyżek stołowych łuskanych nasion konopi
- świeży koperek
- olej z nasion konopi
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Sałaty rozdziel na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Cukinie pokrój w paski i podsmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy lub grilluj z obu stron na złoty kolor. Kromki chleba pokrój w kostki i zarumień na patelni z dodatkiem oliwy. Groszek zagotuj w osolonej wodzie, gotuj 2-3 min, odcedź. Na sałatach układaj kawałki pomidorków, cukinii, pokrojonej w piórka cebuli, dodaj ostudzony groszek, kawałki sera mozzarella (ja oddzieliłam je ręcznie) i grzanki. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z sokiem z cytryny, olejem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany drobno koperek i polej tym sosikiem sałatkę. Przed podaniem posyp obficie nasionami konopi.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl