Liście konopne w cieście z sosem teriyaki

utworzone przez | sie 25, 2022

Konopie to wszechstronna roślina, którą można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Oprócz żywności z nasion konopi, konopnych infuzji z kwiatostanów istnieje jeszcze jeden surowiec z rośliny konopi stanowiący doskonały dodatek do potraw. Są nim liście wiatrakowe, czyli te położone nieco niżej, pod kwiatostanami. Dzisiaj poznamy ich wykwintną, chrupiącą wersję w niezwykle prostym przepisie, który sprawi, że złapiecie się za głowę z niedowierzania jakie to jest dobre.

Konopie liście nie są zbyt popularnym dodatkiem w kuchni. W postaci surowej liście są dość kłopotliwe, sztywne, bywają gorzkie ze względu na dużą koncentrację chlorofilu. Młode, mniejsze listki można dodawać do sałatek, kanapek czy dań na ciepło, te większe i starsze można wycisnąć w sokowirówce lub dodać do smoothie. Liście są bogate w mikro i makroelementy, zawierają też niewielkie ilości kannabinoidów jak CBD, CBG, czy THC – w zależności od odmiany konopi. Przepis na liście konopne w cieście, to kompletna rewolucja. Nie spodziewałam się, że będą tak smaczne i jednocześnie tak proste w przygotowaniu. Dodatek ulubionego sosu teriyaki doskonale podkreśla ich smak. Skąd wziąć konopne liście? Od waszego okolicznego rolnika, który trudni się uprawą tej zacnej rośliny. Zapytajmy, nie kradnijmy liści z pola. Niektóre sklepy zielarskie lub konopne mają dostęp do takiego surowca – warto zapytać. Najłatwiej jednak zgłosić swoja własną uprawę i cieszyć dostępem do konopnych liści i kwiatostanów przez całe lato a nawet dłużej.

Przepis na liście konopne w cieście z sosem teriyaki

Składniki:

  • garść liści konopnych
  • 60 g mąki ryżowej lub orkiszowej
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos

  • sos teryaki
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie

Składniki na ciasto umieścić w miseczce i wymieszać do uzyskania lejącej konsystencji ciasta. Olej rozgrzać na patelni. Liście maczać w cieście i smażyć do ich zarumienienia. Składniki na sosik połączyć w miseczce. Gotowe liście podawać z sosikiem.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu