Konopie to wszechstronna roślina, którą można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Oprócz żywności z nasion konopi, konopnych infuzji z kwiatostanów istnieje jeszcze jeden surowiec z rośliny konopi stanowiący doskonały dodatek do potraw. Są nim liście wiatrakowe, czyli te położone nieco niżej, pod kwiatostanami. Dzisiaj poznamy ich wykwintną, chrupiącą wersję w niezwykle prostym przepisie, który sprawi, że złapiecie się za głowę z niedowierzania jakie to jest dobre.
Konopie liście nie są zbyt popularnym dodatkiem w kuchni. W postaci surowej liście są dość kłopotliwe, sztywne, bywają gorzkie ze względu na dużą koncentrację chlorofilu. Młode, mniejsze listki można dodawać do sałatek, kanapek czy dań na ciepło, te większe i starsze można wycisnąć w sokowirówce lub dodać do smoothie. Liście są bogate w mikro i makroelementy, zawierają też niewielkie ilości kannabinoidów jak CBD, CBG, czy THC – w zależności od odmiany konopi. Przepis na liście konopne w cieście, to kompletna rewolucja. Nie spodziewałam się, że będą tak smaczne i jednocześnie tak proste w przygotowaniu. Dodatek ulubionego sosu teriyaki doskonale podkreśla ich smak. Skąd wziąć konopne liście? Od waszego okolicznego rolnika, który trudni się uprawą tej zacnej rośliny. Zapytajmy, nie kradnijmy liści z pola. Niektóre sklepy zielarskie lub konopne mają dostęp do takiego surowca – warto zapytać. Najłatwiej jednak zgłosić swoja własną uprawę i cieszyć dostępem do konopnych liści i kwiatostanów przez całe lato a nawet dłużej.
Przepis na liście konopne w cieście z sosem teriyaki
Składniki:
- garść liści konopnych
- 60 g mąki ryżowej lub orkiszowej
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos
- sos teryaki
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
Składniki na ciasto umieścić w miseczce i wymieszać do uzyskania lejącej konsystencji ciasta. Olej rozgrzać na patelni. Liście maczać w cieście i smażyć do ich zarumienienia. Składniki na sosik połączyć w miseczce. Gotowe liście podawać z sosikiem.
————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl