Mamma Mia! Tą wspaniałą gastro pastę wyczarujesz w domu w ciągu 15 minut. Polecam przede wszystkim zadbać o super świeże składniki i dobre pesto (jeśli bardzo chcesz możesz zrobić samemu super vege pesto według mojego przepisu). Do przepisu użyłam makaronu włoskiej firmy Antichi Grani z mąką konopną, pszenną oraz z zielonego groszku (niestety niedostępna w Polsce). Zamiast niego możecie zamówić makaron konopny w internecie lub waszym ulubionym sklepie ze zdrową żywnością. Warto 🙂 Nie tylko ze względu na doznania smakowe, ale przede wszystkim dlatego, iż taki makaron jest bardzo wartościowy, a brzuszek po porcji naszej gastro pasty będzie płaski jak ściana.
Przepis na makaron konopny ze szparagami i bazylią
Składniki:
- 200 g makaronu konopnego
- 10 zielonych szparagów
- 50 g pomidorków cherry
- 30 g czarnych oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki nasion konopi siewnych
- 3 łyżki pesto
- sól kamienna
- pieprz
Warzywa myjemy, szparagi obieramy i gotujemy na parze. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy do miękkości lub na al dente. Pomidorki, oliwki i szparagi kroimy w większe kawalki.
Do usmażonej cebulki dodajemy ugotowany makaron, następnie łączymy z warzywami i chwilę smażymy na dużym ogniu 2- 5 min. Zmniejszamy ogień, dodajemy pesto, odrobine oliwy, sól i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i zostawiamy chwilę pod przykryciem. Makaron serwujemy ze świeżymi listkami bazylii i posypujemy nasionami konopi.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl