Makaron konopny ze szparagami i bazylią

Mamma Mia! Tą wspaniałą gastro pastę wyczarujesz w domu w ciągu 15 minut. Polecam przede wszystkim zadbać o super świeże składniki i dobre pesto (jeśli bardzo chcesz możesz zrobić samemu super vege pesto według mojego przepisu). Do przepisu użyłam makaronu włoskiej firmy Antichi Grani z mąką konopną, pszenną oraz z zielonego groszku (niestety niedostępna w Polsce). Zamiast niego możecie zamówić makaron konopny w internecie lub waszym ulubionym sklepie ze zdrową żywnością. Warto 🙂 Nie tylko ze względu na doznania smakowe, ale przede wszystkim dlatego, iż taki makaron jest bardzo wartościowy, a brzuszek po porcji naszej gastro pasty będzie płaski jak ściana.

_MG_0940

Przepis na makaron konopny ze szparagami i bazylią

Składniki:

  • 200 g makaronu konopnego
  • 10 zielonych szparagów
  • 50 g pomidorków cherry
  • 30 g czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki nasion konopi siewnych
  • 3 łyżki pesto
  • sól kamienna
  • pieprz

_MG_0942

Warzywa myjemy, szparagi obieramy i gotujemy na parze. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy do miękkości lub na al dente. Pomidorki, oliwki i szparagi kroimy w większe kawalki.

_MG_0943

Do usmażonej cebulki dodajemy ugotowany makaron, następnie łączymy z warzywami i chwilę smażymy na dużym ogniu 2- 5 min. Zmniejszamy ogień, dodajemy pesto, odrobine oliwy, sól i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i zostawiamy chwilę pod przykryciem. Makaron serwujemy ze świeżymi listkami bazylii i posypujemy nasionami konopi.

_MG_0947


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top