Makowiec to jedno z tych ciast, po które wyciągałam łapki jak byłam jeszcze bardzo mała (czyżby od dziecka ciągnęło mnie do roślin wykorzystywanych w medycynie?). Miłość do makowego wypieku zaszczepiła we mnie moja babcia, która robiła najsmaczniejszy i najdelikatniejszy makowiec na świecie. Zawijała go w serwetkę i wkładała mi do kieszeni płaszcza, gdy szłam do szkoły. Mak niebieski to odmiana o zastosowaniu kulinarnym, nie ma właściwości leczniczych, posiada za to szereg zdrowych substancji takich jak witaminy A,D,E,C a także bardzo dużą dawkę wapnia, żelaza, miedzi i manganu. Mojego makowca wzbogaciłam nasionami konopi, które oprócz pełnej gamy witamin i minerałów zawierają także korzystne kwasy omega 3 i omega 6. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś dziewczyny tarły mak na Wigilię, aby rychło wyjść za mąż. Niechaj tak też się stanie. 😉
Składniki:
Ciasto kruche:
- 500g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g cukru
- 250g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 8 łyżek zimnej wody
Masa makowa:
- 250g maku
- 80g cukru
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 750ml mleka wegńaskiego (+ ok. 500ml mleka do sparzenia maku)
- 100g rodzynek
- 100g skórki pomarańczy
- 50g zmielonych orzechów włoskich
- 50g zmielonych orzechów nerkowca
- 50g zmielonych migdałów
- 300g łuskanych nasion konopi
- 4 stołowe łyżki niełuskanych nasion konopi
- 3 stołowe łyżki miodu
- 2 łyżki cynamonu
- 1 laska wanilii (ewentualnie aromat waniliowy do ciast).
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
- Mak sparzyć w mleku, osączyć i dwukrotnie zmielić. (Zalewam gorącym mlekiem wegańskim i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku).
- Budynie wymieszać z 150g cukru i 150ml mleka wegańskiego. 600ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Gotować 1 min., aż zgęstnieje. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
- Formę wysmarowaną olejem kokosowym lub oliwą i „obtaczamy” w kaszy mannie, tak by przykleiła się do wszystkich ścianek. Do tak przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta.
- Zimny budyń wymieszać z makiem, 3 jajkami i rodzynkami, orzechami i nasionami konopi dodając cynamon i ekstrakt z laski wanilii. Wyłożyć na ciasto. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch masy makowej.
- Piec w temperaturze 160 stopniu przez 40 min w piekarniku z termoobiegiem.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl