Meksykański bowl z ryżem, czerwoną fasolą i guacamole infuzowany THC

Jedna z moich ukochanych potraw kuchni meksykańskiej, mocno zeuropeizowna ale jakże wdzięczna. Takiego bowla zamówisz w każdej meksykańskiej knajpce w Berlinie – jest wypełniony różnymi dodatkami, na przykład salsą pomidorową, meksykańskim, miękkim serem czy guacamole. Z pewnością jednak nikt nie zaserwuje wam wersji z dodatkiem konopnej infuzji, która dodaje całości charakteru i przynosi ciekawe działanie około godziny po zjedzeniu dania. Jak wprowadzić konopną infuzję do dowolnej potrawy? Na to pytanie odpowiadam w treści.

Jak dodać konopną infuzję (olej lub masło z marihuany) do dowolnej potrawy?

Przede wszystkim najpierw trzeba tą infuzję przygotować (możesz skorzystać z mojego przepisu na masło z marihuany) i prawidłowo przechowywać, aby można było z niej regularnie korzystać. Sekretem włączenia oleju lub masła z marihuany jest dodanie go na ostatnim etapie przygotowania potrawy, by nie stracić jego prozdrowotnych właściwości. Oraz tych psychoaktywnych. Oczywiście jeśli dodacie masło podczas smażenia prawdopodobnie coś tam poczujecie, ale stracicie zdecydowaną większość substancji aktywnych, wszystkie terpeny – co z pewnością wpłynie na działanie ekstraktu. Przyjemne działanie jedzonej marihuany zapewnia obecność wielu innych związków zawartych w konopiach oprócz THC -dlatego aby ich nie zdegradować, warto dodawać nasze masło lub olej do lekko ciepłej potrawy a najlepiej na zimno. I tak właśnie było w tym przepisie. Olejek z marihuany został dodany do śmietanowego dipu z serkiem, który znalazł się w bowlu obok innych składników. Ot cała tajemnica. Nie bez znaczenia jest tutaj wysoka zawartość tłuszczu w dipie – badania pokazują, że spożywanie kannabinoidów w otoczeniu tłuszczu znacznie zwiększa ich biodostępność.

Przepis na meksykański bowl z ryżem, czerwoną fasolą i guacamole infuzowany THC

Składniki na 2 porcje:

  • 1,5 szklanki ugotowanego ryży (u mnie bio basmati)
  • 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 30%
  • sałata
  • papryka
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 awokado
  • oliwa z oliwek
  • suszone zioła: bazylia, tymianek, majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • olejek lub masło z marihuany
  • 2 garści nachos

Przygotowanie

Ryż ugotuj. Fasolę podduś w garnku, dodaj wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Pomidory przekrój, usuń gniazda nasienne, posiekaj drobno, dodaj wyciśnięty czosnek, zioła, sól i pieprz oraz odrobinę oliwy. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszaj. Serek i śmietaną połącz z olejkiem konopnym. Sałatę i paprykę pokrój. Na dnie misy ułóż ugotowany ryż, na nim układaj kolejno: fasolę, guacamole, sałątę, paprykę, salsę, dip śmietanowy i nachosy. Gotowe!

SKLEP

420,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top