Jeśli marzysz o włączeniu medycznej marihuany do swoich potraw a obawiasz się skomplikowanych przepisów na olejki czy masła z konopi indyjskich, wybierz na początek tą prostą do przygotowania nalewkę. To idealny produkt na rozpoczęcie twojej przygody z marihuaną w kuchni, nie tylko dlatego, że praktycznie nie da się go popsuć (w przeciwieństwie do innych domowych ekstraktów) ale przede wszystkim jego forma umożliwi bardzo precyzyjne obliczenie dawki THC.
Jeśli dopiero zaczynasz wprowadzać medyczną marihuanę do swoich posiłków i napojów, przygotuj swój macerat w niewielkiej ilości, abyś mógł / mogła zrobić kilka testów potencji na sobie. Możesz spokojnie zacząć od ilości 1g suszu oraz ilości 30- 40 ml czystego spirytusu 96%. Do przetworów używaj wysokiej jakości, sprawdzonego suszu konopi indyjskich, najlepiej pochodzącego z apteki. Najważniejsze jest, abyś znał / znała jej odmianę i poziom THC, bez tego będzie bardzo cieżko ustalić potencję w końcowym ekstrakcie.
Jak prawidłowo przygotować nalewkę z medycznej marihuany?
Jeśli posiadasz wysokiej jakości susz medycznej marihuany musisz koniecznie poddać go dekarboksylacji. To jeden z najważniejszych etapów, ponieważ to wtedy kannabinoidy w marihuanie aktywują się. Kolejnym ważnym krokiem jest użycie właściwego alkoholu. Z doświadczenia wiem, że do maceratów różnych ziół stosuje się alkohole o niższym % niż spirytus, np wódkę, jednak w przypadku marihuany jest inaczej. Składniki aktywne kwiatostanów będą skuteczniej się z nich wydobywać jeśli użyjemy czystego spirytusu, np 96% (koniecznie certyfikowanego). Ostatni najważniejszy etap to leżakowanie nalewki, który musi odbywać się chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Jak ustalić dawkę THC w mojej nalewce z medycznej marihuany?
Obliczenie dawki THC w całym roztworze, a nawet w 1 kropelce nalewki jest całkiem proste, wymaga jednak kilku rzeczy. Musisz wiedzieć ile % THC zawierają twoje kwiatostany, oraz musisz przeprowadzić prawidłowo wszystkie etapy ekstrakcji (dekarboksylację, leżakowanie). Zobacz przykładowe kalkulacje dla mojego maceratu: mój susz miał 12 % THC, użyłam 1 gram, oraz 40 ml alkoholu, więc nalewka orientacyjnie posiada około 100 -120 mg THC Każde 5 ml tej nalewki to od 12 – 14 mg THC. To idealna dawka na początek.
Przepis na nalewkę z medycznej marihuany
Składniki:
- 1 gram suszu konopi indyjskich bogatego w THC
- 40 ml czystego spirytusu
Przygotowanie
Krok 1 – dekarboksylacja. Włóż pokruszony susz do piekarnika na 15 min w temperaturze 105 st C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 st C i pozostaw na 60- 100 min.
Krok 2- ziele umieść w szklanej buteleczce lub słoiczku, zalej alkoholem i odstaw w chłodnym i ciemnym miejscu na minimum 2 – 3 tygodnie.
Krok 3 – kilka razy w tygodniu potrząśnij swoją nalewką
Krok 4 – usuń susz z nalewki i pozostaw ją jeszcze na 7 dni leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu
Zanim zjesz lub zaserwujesz przekąskę z marihuaną, pamiętaj że:
- spożycie rekreacyjne marihuany jest odpowiednie dla osób powyżej 18 roku życia, jednak w Polsce jest ono nadal nielegalne, za posiadanie marihuany grozi kara pozbawienia wolności
- najczęstsze objawy przedawkowania THC dotyczą niedoświadczonych użytkowników, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z tą substancją, w ich przypadku należy zacząć od dawki 5-10 mg THC. Przedawkowanie objawiać się może złym samopoczuciem, poczuciem lęku, niepokojem, przyśpieszonym biciem serca itp. Przy przedawkowaniu nie ma możliwości narażenia życia i zdrowia osoby spożywającą marihuanę. Takiej osobie należy podać dawkę około 10 -130 mg CBD (neutralizuje psychoaktywne działanie THC) ewentualnie słodki sok do picia lub owoc do zjedzenia. Negatywne objawy przedawkowania THC mijają w ciągu 1 do 5h.
- nie znasz dawki swojego ekstraktu i produktu końcowego? Zrób kilka testów potencji na sobie zanim podasz przekąski innym. Zacznij od małej porcji, efekty powinny pojawić się do godziny. W kolejnych testach stopniowo zwiększaj dawkę.Weź pod uwagę swoją wagę oraz stan oczyszczenia organizmu, wątroby (ile możesz mieć w sobie THC).
- mimo zmiany przepisów prawa od 1 listopada 2017 r. medyczna marihuana w Polsce jest legalna wyłącznie dla osób chorych, które uzyskały receptę na produkt z konopi indyjskich dostępny w wybranych aptekach. Udostępnianie, handel, uprawa marihuany na własny użytek, pozyskanie jej z innego źródła niż z apteki, jest działaniem sprzecznym z prawem.
Jak stosować nalewkę z medycznej marihuany?
Macerat możesz stosować do napojów, sosów, nawet zup (szczególnie w formie microdosingu). Jeśli oczekujesz mocniejszego, rekreacyjnego doznania dodaj porządną dawkę nalewki do lodów, koktajlu czy słodkiego soku. Mimo iż nasz ekstrakt jest na alkoholu, nie wskazane jest łączyć go z alkoholem, ponieważ jego duże dawki zaburzają pracę układu endokannabinoidowego, który przecież chcemy pobudzić do prawidłowej pracy. 🙂
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Zapisz się na warsztaty kulinarne Konopie i marihuana w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl