Oliwa z oliwek infuzowana THC / CBD ze slow cookera

utworzone przez | cze 4, 2021

Domowe infuzje w slow cookerze (wolnowarze) to jedne z najprostszych i najbardziej bezproblemowych jakie znam. Cały proces sprowadza się do umieszczenia w wolnowarze tłuszczu razem z wcześniej aktywowanym suszem i pozostawienie ich tam na minimum 3h. Efekt? Wyjątkowo pachnąca terpenami oliwa z oliwek, która będzie doskonałym urozmaiceniem potraw a także wspaniałą formą suplementacji kannabinoidów. 

Jeśli twoim marzeniem jest stworzenie domowej oliwy z oliwek bogatej w THC lub CBD to dobrze trafiłeś. W tym artykule wyjaśnię krok po kroku jak przygotować jednej z najsmaczniejszych i najprostszych przetworów z kwiatostanów konopi. Do tego przepisu możesz użyć odmian konopi indyjskich bogatych w THC lub odmian konopi siewnych bogatych w CBD. Będzie Ci do tego potrzebny slow cooker lub ewentualnie garnek z wodą, duże sitko i słoik z nakrętką. Osobiście polecam jednak inwestycje w postaci wolnowaru, szczególnie jeśli jesteś wielbicielem konopnych maseł i olejków, no a poza tym jest to wspaniałe urządzenie kuchenne, przy pomocy którego można wyczarować wiele pysznych dań.

Slow cooker to urządzenie, które idealnie nadaje się do przeprowadzenia domowych infuzji, bowiem utrzymuje stałą temperaturę w garnku, która na najniższej funkcji zwykle nie przekracza 85°C (upewnij się, czy w twoim urządzeniu ta temperatura nie będzie przekroczona). Wprost idealne warunki do powstania oleju ifuzowanego THC. Bez potrzeby dodawania wody, bo nie ma obawy o przypalenie suszu. Dodatkowo niższa temperatura infuzji sprawi, że uzyskamy więcej substancji wonnych konopi, czyli terpenoidów, które są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury.

Efektem tego przepisu będzie powstanie płynnego oleju zwierającego THC, zatem do jego przygotowania warto wybrać dobrej jakości oliwę z oliwek extra virgin, która będzie bardziej odporna na kilkugodzinne podgrzewania. Jest to dość istotne, bowiem wybierając inne rodzaje oliwy, np rafinowane, czy z wytłoczyn, podczas podgrzewania tłuszcze będą szybciej się utleniać, przez co stają się toksyczne. Oliva extra virgin lepiej zniesie podgrzewanie, bowiem zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogata w przeciwutleniacze neutralizujące toksyczne związki, charakteryzuje się dużą odpornością na utlenianie w czasie podgrzewania. Dzięki temu w produkcie końcowym znajdzie się mniej niezdrowych, utlenionych tłuszczów.

Jeśli chcesz zrobić więcej oleju niż w przepisie, proszę bardzo. Ważne, by zachować odpowiednią proporcję suszu do oleju, powinna ona wynosić około 1:1 objętościowo, wtedy najłatwiej będzie Ci kontrolować proces i pokryć tłuszczem całe, zdekarboksylowane ziele marihuany.

Nie masz wolnowaru?

To nie problem. Użyj zwykłego garnka wypełnionego wodą z metalowym sitkiem, w którym umieścisz zamknięty słoik z olejem i suszem. Pozostałe kroki są takie same. Dokładny opis tej metody znajdziesz tutaj.

Przepis na oliwę z oliwek infuzowaną THC / CBD ze slow cookera

Potrzebny sprzęt:

  • Kuchenny termometr
  • Wolnowar
  • Słoik
  • Sitko z gazą
  • Silikonowa szpatułka

Składniki:

  • 5 g zdekarboksylowanego suszu marihuany
  • 0,5 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie

Wolnowar ustawić na najniższą możliwą temperaturę (low heat), która powinna wynosić około 80-85°C. Olej z suszem połączyć w wolnowarze, zweryfikować, czy temperatura nie przekracza 110°C, jeśli nie, zostawiamy olej do powolnego gotowania przez około 3h bez przykrywania go. Od czasu do czasu należy wymieszać zawartość.

Po 3h wyłączyć ogrzewanie i całość zostawić do powolnego schłodzenia. Po 8h możemy przelać olej przez sitko z gazą, dokładnie odcisnąć resztę suszu w gazie i przelać do słoika, który umieścimy w lodówce. Można go tam przechowywać do 1 miesiąca, ewentualnie zamrozić mniejsze porcje oleju, nie należy jednak trzymać go zamrożonego dłużej niż 3 miesiące.

Uwaga: Przed podaniem sprawdź swoją dawkę. Obliczysz ją w moim kalkulatorem dawkowania THC / CBD

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

 

4 komentarze

  1. adamner54

    Jestem wielkim miłośnikiem konopi z CBD, ale o czymś takim nie słyszałem. Świetny wpis, na pewno wypróbuję go w praktyce, w szczególności, że regularnie kupuje susz konopny, żeby przygotowywać z niego pyszną herbatę. Pozdrawiam serdecznie! 😀

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Taki susz na herbatkę także zadaje się do infuzji, warto dodać go niego więcej 10-20g by zwiększyć ilość substancji aktywnych. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Wojtas

    Co można zrobić z suszem który pozostanie po tym zabiegu? Nadaje się jeszcze do czegoś? Można coś upiec np.?

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Raczej zbyt wiele tam już nie ma. W ostateczności można pogotować 10-15 min w mleku albo dodać do kąpieli 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu