Orkiszowe cebularze z konopnym akcentem

Od dawien dawna takie pokarmy były dla mnie zakazane ze względu na moje nietolerancje pokarmowe i zły stan organizmu. Ten czas powoli mija 🙂 Moje wyniki poprawiają się coraz bardziej, trawienie działa coraz lepiej, dzięki czemu mogę sporadycznie wprowadzać pokarmy, na które wcześniej nie mogłam sobie pozwolić. Ah.. ten gluten i drożdże. Ta kombinacja daje tak wiele możliwości, na jej bazie można stworzyć cudowne, przypominające dzieciństwo dania, które smakują nieziemsko. Warunkiem w moim przypadku, jest stosowanie wyłącznie organicznych i pewnych produktów, czyli mąki orkiszowej bio oraz suszonych drożdży bio, które nie zawierają żadnych chemicznych dodatków. Z taką bazą można stworzyć wiele wyjątkowych, drożdżowych wypieków. Jednym z nich są moje ukochane cebularze. 

 

Jestem rodowitą Lublinianką i miłość do cebuli mam we krwi. Cebularze to kulinarna chluba naszego regionu, nie bez powodu mówi się, że te najlepsze pochodzą z Lubelskiego. Na śniadanie jadało się je posmarowane masłem, potem z plasterkiem sera na obiad, zaś na kolacje najczęściej z piwkiem (co za czasy!). Wiele przeprowadzek i zmiana miejsca zamieszkania w pewnym sensie oddzieliły mnie od moich korzeni, ale miłość do potraw z udziałem cebuli to trochę moje dziedzictwo :D. Dlatego korzystając z okazji chciałabym zapoznać was z tym wyjątkowym i bardzo prostym daniem i zaprezentować wam jego konopną wariację. Klasyczny cebularz to drożdżowa bułka na bazie mąki pszenne z dodatkiem farszu ze smażonej cebuli z czarnym makiem. Moja wersja farszu zawiera 2 rodzaje smażonej cebuli: żółta i czerwona z dodatkiem konopnych liści, które po spieczeniu są niewiarygodnie chrupiące i dodają ciekawego aromatu. Miłośnicy masła z marihuany proszeni są o posmarowanie nim ciepłego jeszcze cebularza.

Przepis na orkiszowe cebularze z konopnym akcentem

Składniki na 5-6 cebularzy:

  • 300 g mąki orkiszowej bio
  • 5-10 g suchych drożdży organicznych (ilość adekwatnie do ilości mąki – patrz opis na opakowaniu)
  • 0,5 szklanki wody (więcej mniej w zależności od mąki)
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub z kwiatów kokosa
  • 6 cebuli (zrobiłam z żółtych i czerwonych)
  • garść liści konopnych (opcjonalnie liście szpinaku)
  • kilka łyżek oleju kokosowego lub innego oleju do smażenia
  • odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania
  • 1 łyżka masła z THC
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misie połączyć drożdże z odrobiną mąki dodać ciepłą wodę, cukier wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodać resztę mąki, wodę, mleczko kokosowe i ugniatać ciasto około 10 min, ma być gładkie i sprężyste. Po tym czasie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie obrać i posiekać cebule i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju kokosowego doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto podrośnie podzielić je nożem na mniejsze kawałki, rozciągnąć nieco tak by utworzyć okrągłe kawałki (nie ugniatać ani nie wałkować) delikatnie uformować cieńsze placki, ułożyć ja na blaszce do pieczenia i poczekać aż odrobinę podrosną. Na gotowe placki nałożyć farsz połączony ze świeżymi liśćmi konopnymi, pędzelkiem smarować liście tłuszczem tak by całe były nim pokryte a następnie polać olejem lub inny tłuszczem całe cebularze i posypać sezamem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 st C przez około 20-25 min. Po wyjęciu cebularzy i ostudzeniu ich posmarować masłem z marihuany.

————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

Original price was: 250,00 zł.Current price is: 230,00 zł.

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top