Owoce pod kruszonką CBD

utworzone przez | cze 17, 2022

Przed Wami królowa szybkich, letnich wypieków. Ekspresowa wersja ciasta, które zawsze ultra szybko przygotujesz w swojej kuchni. Zapieczesz w niej dowolne owoce: truskawki, wiśnie, agrest, borówki, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, winogrona, śliwki, często dodaje też rabarbar, a nawet mrożone owoce. Fundamentem, a może bardziej dachem tego ciasta jest przygotowana wcześniej kruszonka, którą także można zrobić na wiele różnych sposobów, przy użyciu różnych mąk. Nie każda kruszonka jednak będzie bogata w CBD – i tutaj tkwi sekret mojej receptury i nie jest to jedyny jej sekret. 

 

Czym jest kruszonka CBD?

Kruszonka to wersja posypki na wierz ciasta, składająca się z dużej ilości cukru, około 1/3, a także mąki i masła. Moja kruszonka składa się z surowego cukru kokosowego, który nadaje cudowny, karmelowy smak wypiekowi i ma niską temperaturę topnienia, więc nie ma potrzeby mielić do na puder. Ponieważ jest to cukier rafinowany jest też bogatszy w mikro i makroskładniki. Innym składnikiem jest mąka organiczna orkiszowa typ 850, która doskonale nadaje się do ciast kruchych a także masło. Te ostatnie dodaję miękkie, pokrojone w mniejsze kawałki. Moja kruszonka CBD została wzbogacona o ekstrakt konopny CBD pochodzący z mojej domowej infuzji, ty możesz użyć olejku CBD full spectrum lub innej formy tego ekstraktu, na przykład zawierającego THC.

 

Przepis na owoce pod kruszonką CBD

Składniki na formę kwadratową 1 x 20:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 100g masła
  • 75g cukru kokosowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2-3 łyżki konopnej infuzji lub kilkanaście kropel olejku CBD (zależne od stężenia olejku)
  • truskawki, rabarbar lub inne owoce

Przygotowanie

Składniki na kruszonkę połączyć w misce, zagnieść tak by uzyskać konsystencję mniejszych i większych, luźnych kawałków ciasta. Owoce układamy w wysmarowanej masłem formie do pieczenia, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 20-25 minut. Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło lub na zimno ze świeżymi owocami, lodami lub słodkimi sosami.

 

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu