Oto i mamy pełnię lata. Dojrzałe lato charakteryzuje się obfitością owoców, warzyw i ciepłem, którego tak bardzo potrzebujemy. Dla mnie nie ma lata bez lodów, szczególnie takich domowych, funkcjonalnych. Bo takie właśnie są lody konopne z owocami – pysznie kremowe, bogate w składniki aktywne z konopi (kannabinoidy i terpeny), bardzo odżywcze i znikają w błyskawicznym tempie.
Lody konopne – co to jest?
Konopie w racji na sporą zawartość białka w swoich nasionach są doskonałą bazą do stworzenia wegańskiego nabiału, jak mleko, sery, jogurty. To na tych produktach najczęściej bazują komercyjne lody konopne – w domu częściej jednak dodaję białko konopne do masy lodowej, jak zrobiłam to w tym przepisie. Dzisiaj przychodzę do was z trochę innym przepisem na lody konopne, bowiem w tej recepturze oprócz białka dodałam też pyłek konopnych, znanym jako kief. Inne składniki to mrożone banany, borówki, brzoskwinie i mleczko kokosowe. Przepis jest dziecinnie prosty – jedyne co musisz zrobić to zblendować całość w blenderze i przełożyć do foremek na lody ewentualnie pojemników po serkach lub jogurtach i zamrozić.
Przepis na owocowe lody z pyłkiem konopnym
Składniki na 4-5 lodów na patyku :
- 1 szklanka pełnotłustego mleczka kokosowego
- 30g mrożonych borówek
- 30g mrożonych bananów
- 10 g mrożonych brzoskwiń
- 1 łyżka białka konopnego
- 1 łyżeczka pyłku z kwiatostanów
- 1 łyżka miodu (opconalnie)
Przygotowanie
Składniki blendować na jednolitą masę do momentu napowietrzenia jej. Masę przełożyć do foremek i zamrozić przez ok 1-2 h. Gotowe.