Wiesz już dokąd zmierzasz i co chcesz robić ze swoim życiem? Czy tak samo dobrze orientujesz się w kwestii tego co chcesz zrobić ze swoim zdrowiem i szczęściem? Tak, nie bez powodu wymieniłam te 2 rzeczy w jednym zdaniu. Ponieważ nasze szczęście i dobre samopoczucie zależy przede wszystkim od tego czym karmimy nasze ciało a także:
- jakim powietrzem oddychamy (hmmm czystym?)
- jaką wodę pijemy (zwróć uwagę na skład i PH wody a także zawartość biosfenolu A)
- jak śpimy (czy regularnie, jak długo?)
- jak dużo sportu uprawiamy (im więcej tym lepiej dla nas)
Jeśli powyższe punkty są dla Ciebie oczywistością, Twoja świadomość dotycząca życia jest już na przyzwoitym poziomie, czas wznieść się na kolejny. Jedz śniadanie w domu. To nie żart. Nasz pierwszy i najważniejszy posiłek jest wciąż bagatelizowany, lekkie śniadanko w postaci owsianki, smoothie, bajgla, sandwicha można przecież kupić po drodze w kawiarni. Nie wiesz jednak co zawiera, nie znasz wszystkich składników, które zostały użyte do produkcji tego posiłku. Nawet pracownicy restauracji mogą nie znać faktycznego składu jeśli w knajpie kupuje się gotowe półprodukty. Wprowadź żelazną zasadę pierwszego śniadania, które zawsze zjesz w domu, jako gwarancję pełnowartościowego, pysznego dania.
Zachęć się do nowego nawyku, niech Twoje śniadanie cieszy podniebienie, koi układ pokarmowy i dostarcza mnóstwa mikroelementów, witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Wstań 30 min wcześniej, rozciągnij się i przygotuj sobie ten pyszny, 3 warstwowy deser owocowy, który doda Ci energii, zalkalizuje układ pokarmowy, oczyści organizm z toksyn, pobudzi pracę mózgu i nasyci.
Będziesz potrzebować:
Warstwa zielona
- 1/2 melona
- 1 banan
- 1 kłącze selera naciowego
- 1 łyżka białka konopnego
- garść natki pietruszki
Warstwa biała
- 4 łyżeczki nasion chia
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleczka kokosowego
Warstwa purpurowa
- pół szklanki jagód
- pół szklanki malin
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka zmielonych nasion ostropestu plamistego
Składniki dla warstwy zielonej umieszczamy w blenderze, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Podobnie robimy ze składnikami z warstwy purpurowej, blendujemy na gładką masę. Nasiona chia zalewamy wodą, czekamy chwilę, dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy, po 5 min nasiona chwycą wodę i spęcznieją a płyn zgęstnieje. Do szklanych naczynek układamy najpierw warstwę zieloną, potem białą i na końcu purpurową. Górę udekorowałam łuskanymi nasionami konopi oraz jagodami.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl