Nie jestem jakąś super poukładaną osobą. Często działam bardzo chaotycznie i spontanicznie. Podobnie jest w kuchni. Wiele moich przepisów powstaje ad hockowo a potem totalnie o nich zapominam. Właśnie taki los spotkał ten wspaniały przepis na kremową i tłuściutką pastę kanapkową z halibutem i zielonym groszkiem. Gdy ją wymyśliłam pewnej soboty zachwycałam się nią całe popołudnie, zrobiłam zdjęcia a potem o nich zapomniałam. Pół roku później, przeszukując dysk trafiłam na zdjęcia z tej właśnie sesji. Cieszę się, że mogę się z Wami podzielić tym przepisem, bo jest bardzo prosty i pełen korzystnych kwasów omega, minerałów i całej masy aminokwasów. Pasta będzie wymarzonym śniadaniem lub lunchem, wspaniale smakuje zarówno z pieczywem, waflem ryżowym jak i sałatką. Czas na coś prostego i wykwintnego. 🙂
Składniki:
- 200g wędzonego halibuta
- 150 g ugotowanego, zielonego groszku bio
- 1 stołowa łyżka majonezu bio
- 1 stołowa łyżka mleczka kokosowego
- garść świeżego koperku
- 4 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Zielony groszek wypłukać i namoczyć od 3 – 8 h. Ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany połączyć w salaterce z halibutem, koperkiem, majonezem, mleczkiem kokosowym oraz nasionami konopi. Blendować do uzyskania pożądanej konsystencji. Serwować z gałązką świeżego koperku lub kiełków na pieczywie lub waflu ryżowym.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl