Pasztet z soczewicy i batatów z konopnym akcentem

Jeśli marzy Ci się wyjątkowo kremowy i bogaty pasztet wigilijny, czyli roślinny, musisz koniecznie spróbować tej receptury. Oprócz bogatego smaku umami, jest tutaj wyczuwalny lekko ziołowy aromat z konopnych trichomów. Całość jest bardzo kremowa, pożywana i wyjątkowo przypominająca pasztet z królika.

Pasztet z soczewicy z konopnym akcentem

Na czym polega konopny akcent w tym daniu? Do masy pasztetowej dodałam aż 2 konopne produkty. Proszek z trichomów, czyli produkt z kwiatostanów konopnych, bogaty w charakterystyczne dla tej rośliny fitoskładniki jak: kannabinoidy, na przykład CBD, terpeny, flawonoidy i wiele innych. Oprócz tego w masie znajdują się 2 łyżki mąki konopnej, produktu wysokobiałkowego i wysoko błonnikowego (aż 40% to błonnik pokarmowy), który sprawi, że paszetet będzie wyjątkowo pożywny i dobry jak naszych jelit.

Przepis na pasztet z soczewicy z konopnym akcentem

Składniki:

  • 430 g (2 szklanki) czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki bulionu warzywnego w proszku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 200 g batatów puree z batatów
  • 4 pieczarki brązowe
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku z trichomów konopnych
  • 2 łyżki mąki konopnej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Soczewicę zagotować w wodzie z dodatkiem bulionu w proszku, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotować do miękkości, nawet do lekkiego rozgotowania. Przestudzić. Bataty ugotować na parze. Cebulę obrać posiekać na drobno, pieczarki posiekać, podsmażyć na patelni z przyprawami do zeszklenia. Zdjąć z ognia, dodać wyciśnięte ząbki czosnki. Połączyć soczewicę z batatami dodając jajka i zawartość patelni. Dodać proszek z trichomów i mąkę konopną. Dokładnie wymieszać lub zblendować. Wyłożyć do podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach C.

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top