Nie ma się co oszukiwać, nadeszła pora wieczornych przekąsek. Wieczornych, bo niestety po 16 jest już ciemno. Jeśli lubisz możesz zajadać się chipsami lub batonem, one jednak nie idą w parze z poprawą naszego samopoczucia co aktualnie jest dość istotną kwestią, nie prawdaż? 🙂
Przygotuj sobie przekąskę, która będzie zarówno pożywna i jednocześnie zdrowa. Uwielbiam pieczoną marchew, smakuje zupełnie inaczej niż gotowana czy zrobiona na parze. Piekę ją w 210 stopniach C i wcześniej obtaczam w przyprawach i tłuszczu, przez co jest smak jest naprawdę rewelacyjny. Koniecznie podaj ją z dressingiem. Mój ostatni hit to dressing koperkowy z olejem konopnym, sokiem z cytryny, majonezem oraz białkiem konopnym. Tej parze już nic więcej nie potrzeba, razem zatańczą dla Ciebie w harmonii smaków, która zadowoli wielu zwolenników niezdrowych przekąsek. Do dzieła!
Składniki:
- 1 kg marchwii bio
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ulubione przyprawy, np zioła prowansalskie, papryka, szałwia, tymianek
Dressing:
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka majonezu
- posiekany, świeży kopeerek
- 1 łyżeczka białka konopnego
- 2 łyżki oleju konopnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Przygotowanie
Marchew umyć, wyszczotkować, nie obierać ze skórki. Pokroić w większe kawałki. Olej kokosowy rozpuścić na dnie dużej miski, dodać przyprawy, sól oraz pieprz. Piekarnik rozgrzać do 210 st C. Marchew obtoczyć w oleju i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 min.
Składniki na dressing połączyć w miseczce (można dodać też rozgnieciony ząbek czosnku). Upieczoną marchew podawać z dressingiem, w towarzystwie świeżych sałat i ziół.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl