Sezon pieczonych warzyw wcinanych przed kominkiem lub przynajmniej, takim odpalonym na telewizorze, powoli dobiega końca. Mogłabym zajadać się nimi przez cały rok, ale chętnie zrobię miejsce na wiosenne nowalijki. Tymczasem sezon ten postanowiłam zamknąć z przytupem, bez nudy, tak by na jesień przypomnieć sobie te smaki na nowo. W tym celu upiekłam ukochane przeze mnie bataty (słodkie ziemniaki) w mundurkach i następnie zaserwowałam z obłędnym zielonym sosem na bazie konopnych liści i nasion konopi z pysznymi dodatkami w iście konopnym stylu.
Aby danie mogło nas zachwycić nie tylko pod względem smaku ale też wizualnie, polecam do pieczonych warzyw przygotować przepyszny sos, w kolorze jasnozielonym, o smaku ziołowo czosnkowym. Jego bazę stanowią niesamowicie zdrowe składniki, a wyraźny smak wzbogaci lekko słodkawe bataty. Do tego dodałam pokrojonego w małe kawałki pomidora (by dodać daniu nieco kwaskowatości) oraz mocno wytrawne, podsmażone na patelni brązowe pieczarki. Całość zachwyci najbardziej wybrednych koneserów no i jest całkowicie wegańska, zdrowa i bardzo atrakcyjnie się prezentuje. Zobaczcie sami.
Liście z konopi to nie tylko ozdoba
Szczególnie te mniejsze, położone wyżej kawiatostanów są delikatniejsze i zdecydowanie bardziej smaczniejsze. Liście konopne są bogate w mikroelementy i witaminy, są także skarbnicą chlorofilu, związku o właściwościach oksydacyjnych i oczyszczających. Jedzenie liście konopnych pomaga w procesach detoksykacyjnych krwi, przewodu pokarmowego, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, pomaga też utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Liście konopne są także bardzo smaczne, te większe bywają niego gorzkie, ale mniejsze są pyszne, smakują trochę jak liście rzodkiewki. Osobiście uwielbiam ich smak. Na ich bazie można przyrządzić pesto lub inne sosy, jak mój zielony sos z dodatkiem nasion konopi i wegańskiego jogurtu, może je też dodać w całości jako składnik sałaty.
Przepis na pieczone bataty z zielonym dipem na bazie konopnych liści
Składniki
- 2-3 dużej wielkości bataty
- 3 brązowe pieczarki
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka, wędzona, pikantna)
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Dip konopny:
- garść świeżych konopnych liści
- 4 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi
- 2 łyżki stołowe oleju z nasion konopi lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa wegańskiego jogurtu
- 2 łyżeczki tahini
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Bataty, pomidorki i pieczarki umyć. Bataty przekroić na pół, wysmarować oliwą, przyprawić i piec przez około 30 min w temperaturze 220-230 st C. W międzyczasie pokroić pieczarki i podsmażyć je na patelni. Pomidorki przekroić na pół lub pokroić w mniejsze kawałki. Składniki na sos umieścić w wysokim naczyniu i blendować do uzyskania kremowej konsystencji. Upieczone bataty podawać od razu z dodatkiem kawałków pieczarek, pomidorów i polane dipem konopnym.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl