Mamma mia! Nie potrafię odmówić sobie tej przyjemności. Przynajmniej raz na kilka tygodni pieczemy u nas w domu pizzę. To nie tylko nasze ulubione danie, ale przede wszystkim rytuał, podczas którego świetnie się bawimy w kuchni, podpijamy winko, relaksujemy się waporyzując konopie i wymyślamy różne smaki na naszych pickach. Też tak macie? 🙂 Jak na fankę konopi przystało, postanowiłam wykorzystać mój ulubiony surowiec kulinarny, czyli świeże konopne liście jako jeden ze składników mojej pizzy. Efekty okazały się zniewalające, szczególnie po polaniu pizzy infuzowaną oliwą z oliwek. Petarda!
Wróćmy jednak do podstawy tego popularnego dania, jaką jest ciasto. Od razu mówię, że nie jest to zwykłe ciasto. Ta wersja powstała ze specjalnej mąki o nazwie Farina 00 z dodatkiem organicznej mąki orkiszowej, do tego nie powstała ona na drożdżach tylko na prawdziwym, pszennym zakwasie. Dlaczego? Bo czyni to ciasto zdrowszym, bowiem gluten z pszenicy pod wpływem działania zakwasu zmienia swoją strukturę i staje się mniej agresywny dla naszych jelit. Jest to istotne szczególnie dla osób, które nie tolerują lub nie tolerowały glutenu, tak jak ja. Co ciekawe, ciasto drożdżowe, mimo tego, że jest pyszne i pachnące, nie ma takich właściwości i działa prozapalnie. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, iż nie każdemu zależy na tym, by jeść zdrowiej kosztem smaku dania, jednak w tym wypadku nie musimy się tego obawiać, ciasto na zakwasie w cale nie smakuje gorzej, od ciasta drożdżowego.
W przepisie podam wam alternatywę dla ciasta na zakwasie (czyli wersję ciasta na drożdżach), gdybyście jednak zechcieli przygotować moją wersję i stworzyć zakwas od podstaw, polecam wam ten przepis albo ten filmik. Przygotowanie zakwasu trwa 6-7 dni, dlatego kiedy macie już swój zakwas pszenny, możecie od razu przystąpić do przygotowania ten wspaniałej pizzy.
Kilka słów na temat konopnego charakteru dania, bo zdecydowanie nadają mu go świeże liście konopne oraz moja oliwa z oliwek infuzowana THC. Świeże liście konopne niestety nie są jeszcze dostępne w sklepach (chociaż mam nadzieję, że niedługo się to zmieni), ale warto o nie popytać, bowiem jest to wspaniały dodatek do wypieków, liście poddane obróbce termicznej z dodatkiem tłuszczu stają chrupkie i smakują jak sezamowe chrupki. Wykończenie upieczonej już pizzy odrobiną pachnącej terpenami oliwy bogatej w CBD lub THC to jest zaproszenie to świata kulinarnej ekstazy. 😛 Zaczynajmy!
Przepis na Pizzę na zakwasie z konopnymi liśćmi i oliwą z oliwek infuzowaną THC
Składniki na 2 pizze średniej wielkości:
- 300g mąki pszennej (Farina 00 albo pszenna 400)
- 100g mąki orkiszowej bio
- 80g aktywnego zakwasu (opcjonalnie 25g drożdży + 50 ml ciepłej wody)
- 280 ml wody
- 15 g soli kamiennej
sos do pizzy
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- suszone oregano
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 30g mozzarelli
- 5 pieczarek
- kilka plasterków bakłażana
- listki konopne
- infuzowana oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cisto na zakwasie
W dużej misie połączyć mąki, wymieszać. Połączyć zakwas z 200 ml wody, dodać mąkę i wymieszać, następnie odstawić na 30 min. Pozostałą wodę przelać do miski i rozpuścić w niej 15g soli, dodać do ciasta i zacząć wyrabiać ciasto na pizze, czyli rozciągać i ugniatać, przez 2 h najlepiej wyrobić jest kilka razy, ciasto ma być gładkie i się nie kleić. Wyrobione ciasto przenieść do dużego, szczelnego pojemnika, umieścić w lodówce na minimum kilka godzin (im dłużej tym lepiej). Ciasto wyciągnąć i podzielić na 2 części, uformować 2 kulki i umieścić je w miseczkach, odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe
Świeże drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki odrobinę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodać oliwę. Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie i nie będzie cię kleić. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
Kolejne kroki:
- Sos pomidorowy podgrzać na patelni, dodać wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki sosu i wymieszać. Mozzarellę zetrzeć na tarce, warzywa umyć i pokroić w plastry.
- Kulki ciasta wyciągać do otrzymania kształtnego placka, umieścić na natłuszczonej blaszce do pieczenia, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą, ułożyć pozostałe dodatki, ułożyć liście konopi, posolić i polać oliwą z oliwek.
- Piec w piekarniku nastawiony na 250-300 st C przez około 15-20 min.
- Gotową pizze podawać polaną infuzowaną oliwą z oliwek
————————————————————————————————-
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl