Placki ziemniaczane z mąką konopną i farszem pieczarkowym

Znam je dobrze z dzieciństwa. U mnie w domu jadało się je z kwaśną śmietaną i kiszonymi jagodami (tak, dobrze czytasz, mama kisiła jagody i robiła z nich sok a pozostałe jagody zjadaliśmy z plackami). Uwielbiam je szczególnie z dodatkiem sosiku grzybowego, aczkolwiek z braku prawdziwków, sos z brązowych pieczarek z cebulką też będzie ok. Wersję, którą chcę się z wami podzielić w tym wpisie, stworzyłam już dawno temu. Nie wrzucałam jej, ponieważ wydała mi się zbyt banalna, ot zwykłe placki ziemniaczane z mąką konopną. Jednak obserwując takie placki robi znajoma, zdałam sobie sprawę, że mój przepis faktycznie jest inny i przez to niezwykle ciekawy. A to dlatego, że jego korzenie pochodzą z mojej rodzinnej Lubelszczyzny, którą zawsze będę kochać za cebulę i ziemniaki.

Dlaczego placki ziemniaczane są super?

Kocham je za chrupiącą skórkę, wspomnienia z dzieciństwa. Za ich aromat, który witał mnie od progu, gdy wracałam ze szkoły a babcia stała przy kuchni z talerzem pełnym ciepłych placków. Kiedy przyszła moda na oleje roślinne smażyliśmy je na słonecznikowym lub rzepakowym, babcia jednak zawsze dodawała chociaż odrobinę smalcu. Sekretem naszych lubelskich placków był spory dodatek cebuli – nadawał plackom wspaniałego aromatu oraz miękkości. Włączenie do składników odrobiny mąki konopnej, fakt faktem nie wzbogaca jej smaku, ale daje efekt prozdrowotny.

Dlaczego warto dodawać mąkę konopną do placków i innych potraw mącznych?

Mąka konopna to niezwykły produkt. Jest wyjątkowo bogata w błonnik (nawet do 43% składu) oraz białko (ok 35% składu) co sprawia, że obniża indeks glikemiczny, czyli to, jak nasze ciało reaguje na cukier w posiłku. Zastępując odrobinę tradycyjnej mąki mąką konopną, obniżamy ładunek glikemiczny potrawy, dostarczamy ciału substancje, które pomogą nam zachować stabilną glikemię. Pomagają uniknąć wahań cukru we krwi, uczucia osłabienia czy głodu po posiłku. Mąka konopna jest też niezwykle bogata w mikro i makroelementy, np. wapń, magnez, fosfor czy żelazo.

Przepis na placki ziemniaczane z mąką konopną i farszem pieczarkowym

Składniki na placki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki konopnej
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny do smażenia (opcjonalnie odrobina smalcu jako dodatek)

Składniki na sos:

  • 6 dużych pieczarek
  • śmietanka wegańska (lub zwykła)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i zostawić je w misce by puściły wodę. Po około 15 min odlać zebraną wodę, dodać mąki, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.

Składniki na sos (pieczarki, czosnek) obrać, pieczarki pokroić, czosnek rozgnieść w prasce. Całość smażyć na patelni z odrobiną oleju do puszczenia soków. Dolać śmietankę, posolić i odstawić.

Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Serwować z sosem pieczarkowym i kawałkiem jarmużu lub pietruszki.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 49,00 zł.

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top