Najstarsza wersja polskiej pizzy, czyli podpłomyk, to prymitywny chleb naszych przodków. Słowianie przyrządzali go na gorącym kamieniu na żywym ogniu, Ty możesz w prosty sposób przygotować podpłomyk na patelni. Ta wersja przepisu na podpłomyk zawiera dodatek mąki konopnej, czyli proszek ze zmielonych, konopnych łupin. Nasiona konopie także były obecne w kuchni naszych przodków a nawet powszechnie stosowane. Zobacz jak przygotować konopny podpłomyk z dodatkiem sezonowych i lokalnych składników.
Co to jest podpłomyk?
Podpłomyk to rodzaj placka, który tradycyjnie powstaje z mąki i wody. Dawniej mogła to być mąka z płaskurki czy samopszy, naszych prazbóż. Potem częściej używano maki pszennej czy żytniej. Nazwa podpłomyk wywodzi się od wyrażenia przyimkowego pod płomykiem, wskazującego na sposób pieczenia placka. Prymitywna metoda wypiekania podpłomyka polegała na umieszczeniu placków na kamieniu nad żarem. Dzisiejsze podpłomyki można z powodzeniem przygotować na patelni, najlepiej żeliwnej, a nawet wzbogacić placek o różne dodatki, tworząc z niego coś na wzór pizzy. To niesamowicie prosty i efektowny przepis.
Podpłomyk z mąką konopną
Moja receptura opiera się na mące orkiszowej (jest znacznie zdrowsza od pszennej) z niewielkim dodatkiem mąki konopnej oraz wody. Mąka konopna sprawia, że po zjedzeniu placka nasz poziom glukozy nie skacze do sufitu osłabiając nas i dając efekt mgły mózgowej. Dodatkowo dla smaku dodaję do ciasta odrobinę masła, dzięki temu placek jest bardziej elastyczny i pięknie pachnie masełkiem. Na górę poleciały różne dodatki, jak mozzarella, pieczarki, pesto (tutaj użyłam standardowego pesto, nie pesto konopnego, z racji na ryzyko utraty właściwości podczas obróbki termicznej na patelni) oraz dzikie szparagi – prawdziwy rarytas. To inaczej pędy chmielu, które pną się na wiosnę po krzaczkach chmielu – nie łatwo je zdobyć, dlatego Ty możesz użyć cukinii lub podduszonych, zielonych szparagów.
Przepis na podpłomyk z mąką konopną i dzikimi szparagami
Składniki na 3-4 placki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki mąki konopnej
- 1 łyżka masła
- pesto bazyliowe
- podduszone dzikie szparagi
- mozzarella
- pieczarki podduszone na patelni
Przygotowanie
Mąki, wodę, masło połączyć w naczyniu i zagnieść ciasto. Na stolnicy wysypać mąkę, wyjąć 1/4 porcję ciasta i rozwałkować. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni, podpiec z jednej strony, obrócić, nałożyć dodatki, zmniejszyć ogień na 1/2, przykryć na 5- 10 min. Po tym czasie placek zdejmujemy z patelni i zjadamy, W taki sam sposób postępować z resztą ciasta.