Proteinowe gofry z białkiem konopnym (wytrawne i na słodko)

Nie mam pojęcia dlaczego tyle z tym zwlekałam ale swoją pierwszą w życiu gofrownicę kuchenną kupiłam sobie jakiś miesiąc temu. Jestem nią absolutnie zachwycona i to zdecydować jest widoczne w moich kanałach social media (kto mnie obserwuje, ten wie :P). Jako samozwańcza gofrowa księżniczka, zwykłam jadać gofry na śniadanie, obiad i kolację. Testować różne wersje ciasta: bardziej jajeczne, z dodatkiem różnych mąk, także konopnej, a także bawić się dodatkami, w wersjach na słodko i na słono. Dzisiaj zaprezentuję wam ciekawy pomysł na ciasto wysokobiałkowe, z dodatkiem konopnej proteinym, w 2 wersjach smakowych do wyboru: ze smażoną cukinią i pesto z czosnku niedźwiedziego oraz z kokosową bitą śmietaną, truskawkami i bazylią.

Czy idealne gofry istnieją?

Zawsze wydawało mi się, że idealne gofry są chrupiące, czyli bardziej mączne, ostatnio jednak spodobała mi się wersja lekko ciągnących, mięciutkich gofrów z dodatkiem cukru kokosowego, która bazuje na jajkach i posiada jedynie niewielki udział mąki. Ciasto do gofrów, które dziś wam zaprezentuję jest  bezpieczne dla osób z niestabilną glikemią, mających problem insulinooporności, ponieważ jest to przepis wysokobiałkowy i niskowęglowodanowy. Dodane do przepisu białko konopne zwiększa ilość aminokwasów białkowych oraz błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową pracę jelit, stabilizuje cukier we krwi oraz poziom cholesterolu. Sekretem puszystości moich gofrów jest wcześniejsze ubicie jajek z cukrem do powstania delikatnej pianki, którą potem łączę z wybraną mąką. Jeśli chodzi o dodatki, są one w pełni wegańskie i bezlaktozowe – bita śmietana powstała z pełnotłustego mleczka kokosowego, zaś jogurt w przepisie na wytrawnym także jest kokosowy.

Przepis na proteinowe gofry z białkiem konopnym

Ciasto na 6-7 gofrów:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej lub jaglanej
  • 3 łyżki stołowe białka konopnego
  • 4 łyżki cukru pudru (zrobiłam z surowego cukru kokosowego)

Przygotowanie

Jajka upić z cukrem do uzyskania delikatnej pianki, mąkę i białko konopne wymieszać razem, przesiać przez sito i dodawać małymi partiami mieszając delikatnie masę drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładać na rozgrzaną gofrownicę i smażyć do zarumienienia.

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną z kokosa

Składniki:

  • garść truskawek
  • 1 szklanka pełnotłustego mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru (zrobiłam z surowego cukru kokosowego)
  • syrop daktylowy lub inny

Przygotowanie

Mleko wcześniej chłodzimy – ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Gotową bitą śmietanę wykładamy na gofry, dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami i listkami bazylii. Na koniec polewamy syropem.

Gofry z grillowaną cukinią i pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 1/2 cukinii
  • kilka łyżeczek pesto z czosnku niedźwiedziego
  • kilka łyżek jogurtu kokosowego

Przygotowanie

Cukinię kroimy, solimy i grillujemy do miękkości. Na gofrach rozsmarowujemy czosnek niedźwiedzi, układamy kawałki grillowanej cukinii i dekorujemy jogurtem.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

420,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top