Proces przygotowania domowych ekstraktów ma w zasadzie więcej wspólnego z chemią niż z samym gotowaniem. Jego celem jest pozyskanie jak największej ilości THC z materiału roślinnego i „wyciągnięcie” go do wybranego surowca nośnego (np. tłuszczu lub alkoholu), by potem stworzyć rozmaite potrawy z jego dodatkiem, w efekcie czego powstaje masło, olej, nalewka lub inne produkty infuzowane THC lub innymi kannabinoidami, które potem możemy stosować w naszych potrawach. Dziś dowiesz się jak przygotować domowe masło z marihuany.
Jak zrobić domowe masło z marihuany?
Każdy, kto próbował przygotować ekstrakt z konopi w warunkach domowych, ten wie, że ma to więcej wspólnego z chemią niż z gotowaniem. Na szczęście nie jest bardzo skomplikowane, wystarczy trzymać się określonych zasad: ram czasowych, odpowiedniej temperatury itp. aby otrzymać pachnące zielonkawe masło bogate w składniki zawarte w suszu konopnym. Proces przygotowania domowych ekstraktów możemy podzielić na 3 etapy:
1. Przygotowanie ziela do ekstrakcji – dekarboksylacja
Na tym etapie dokonujemy przemiany chemicznych składników marihuany, aktywując je przez poddanie suszu obróbce termicznej. Najważniejsze na tym etapie są odpowiednia temperatura i odpowiedni czas. (więcej w artykule: Dekarboksylacja).
2. Ekstrakcja substancji aktywnych (infuzowanie)
Polega na uwolnieniu aktywnych kannabinoidów w wybranej substancji nośnej. Ekstrakcja (infuzowanie) rozpoczyna się przez umieszczenie suszu, który został już poddany dekarboksylacji w wybranym materiale nośnym, na przykład w oleju, maśle, mleku lub glicerynie i poddaniu go odpowiednio długiemu „leżakowaniu” w odpowiedniej temperaturze. W tym czasie THC lub inne kannabinoidy opuszczają susz i przechodzą do oleju czy alkoholu. W części: Przepisy bazowe, poznasz konkretne receptury na domowe ekstrakty z marihuany.
3. Dawkowanie ekstraktu – ile moja infuzja ma THC/CBD?
To bezwzględnie najtrudniejszy i najważniejszy krok w całym procesie gotowania z marihuaną, na który ma wpływ to, jak precyzyjnie przeprowadziny etap 1 i 2. Obliczenie dawki końcowej ekstraktu jest dość istotne, ponieważ to pomoże nam uzyskać odpowiedni efekt terapeutyczny lub rekreacyjny naszego posiłku i tym samym pomoże uniknąć rozczarowania spowodowanego brakiem efektu, lub co gorsze, nieprzyjemnych efektów ubocznych spowodowanych przedawkowaniem THC. Do obliczenia dawki ekstraktu skorzystaj z mojego kalkulatora dawkowania THC / CBD.
Jakie substancje zawarte są w suszu konopnym?
Cannabis indica (Konopie indyjskie) potocznie zwane marihuaną, zawierają ponad 200 rodzajów kannabinoidow, także ten najbardziej znany ze swoich właściwości psychoaktywnych, czyli THC (tetrahydrokannabinol) wykazujący złożone działanie terapeutyczne. Stosowana do celów rekreacyjnych marihuana oraz do celów leczniczych medyczna marihuana, to w rzeczywistości ta sama roślina. Zawiera ona wiele substancji leczniczych, takich jak terpeny, flawonoidy oraz wspomniane już wcześniej, kannabinoidy, które są największą grupą substancji aktywnych konopi. Najwyższe ich stężenie zawierają kwiatostany, w mniejszej ilości znajdziemy je w liściach i łodygach rośliny, a nawet śladowe ilości w nasionach. Spożywanie ekstraktów z medycznej marihuany, także tych domowych, to mój sposób na wahania nastrojów, bóle, przemęczenie. Konopie wykazują szereg właściwości terapeutycznych i doskonale sprawdzają się jako wsparcie leczenia praktycznie przy każdym schorzeniu, także łagodnym.
Najbardziej znane kanabinoidy to:
THC – tetrahydrokannabinol. Najliczniej występujący kannabinoid. Ma działanie przeciwbólowe, silnie przeciwzapalne a także psychoaktywne. Hamuje rozwój komórek nowotworowych.
CBD – kannabidiol. Nie wykazuje działania psychoaktywnego, dlatego jest legalną substancją na terenie Polski. Ma działanie przeciwzapalne i antyrakowe. Reguluje układ hormonalny, poziom cukru. Działa też przeciwdrgawkowo, antydepresyjnie i przeciwbólowo (szczególnie w połączeniu z THC).
CBN – kannabinol. Ma lekkie działanie psychoaktywne i uspakajające. Wspiera działanie antyrakowe konopi.
CBG – kannabigerol. Jest znany z zabijania i spowalniania rozwoju bakterii oraz stanów zapalnych. Działa jak naturalny antybiotyk.
CBC – kannabichromen. Najbardziej niedoceniony kannabinoid. Zanany z właściwości przeciwbólowych i łagodzenia stanów zapalnych. Wykazuje najsilniejsze działanie antynowotworowe.
Kannabinoidy to substancje, które wytwarza nasz mózg, a konkretnie układ endokanabinoidowy. Jest to najważniejszy fizjologiczny systemem biorący udział w tworzeniu i utrzymaniu ludzkiego zdrowia. Konopie wykazują działanie regulujące w ramach niemal każdego układu w organizmie człowieka, wspierając regenerację organów, przywrócenie stanu równowagi, czyli homeostazy i utrzymaniem go.
Dlaczego warto jeść posiłki z medyczną marihuaną?
Jednym z najzdrowszych sposobów przyswajania kanabinoidów zawartych w konopiach jest spożywanie ekstraktów z różnych części roślin (liści, łodyg lub kwiatostanów) w formie profesjonalnych ekstraktów lub tych przygotowanych w domu, które mają równie intensywne działanie. Paląc konopie, do krwioobiegu przedostaje się jedynie ok. 30% substancji, które działają o wiele szybciej i słabiej, dodatkowo dym wpływa drażniono na drogi oddechowe. Efekt terapeutyczny jak i rekreacyjny będzie dużo silniejszy w przypadku jedzenia ekstraktów, i to przy znacznie mniejszych dawkach. Dzieje się tak, ponieważ kannabinoidy, np THC podczas metabolizowania przez wątrobę, zostaje przekształcone w 11-hydroxy-THC, czyli znacznie silniejszą substancję, która łatwiej pokonuje barierę krew – mózg. Palenie i waporyzacja dostarczają szybkiego i krótkiego efektu rekreacyjnego do 2h, natomiast jedzenie produktów zawierających medyczną marihuanę daje efekt po około 1 h który może trwać od 2 do 6 h.
Jak przygotować domowe masło z medycznej marihuany?
Składniki / akcesoria
- 150 g oleju kokosowego lub masła
- 5 gram zdekarboksylowanego suszu medycznej marihuany (użyłam odmiany Royal Highness 14% THC, wysokie CBD – krzyżówka odmian Respect i Dancehall)
- garnek z wodą
- słoik z pokrywką
- sitko
- Susz dobrze rozkruszyć i umieścić w słoiku z olejem. Upewnij się, że temperatura wody nie przekracza 90°C
2. W metalowym sitku umieszczonym w garnku umieścić szczelnie zakręcony słoik. Nie przykrywaj garnka.
3. Gotować od 3 do 4 godzin na małym ogniu. Wodę trzeba co jakiś czas dolewać, słoik ma być cały czas zanurzony do poziomu pokrywki.
4. Po ugotowaniu pięknie pachnące masełko odstawić do schłodzenia na około 15-20 min. Po tym czasie odcedzić, przelać do słoiczka i zostawić do zestygnięcia.
Gotowe masło można przechowywać w lodówce do 3 tygodni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.
Moje masło powinno zawierać około 560 mg THC. Optymalna dawka dla 1 osoby na porcję to 10- 15 mg THC. Tutaj obliczysz swoją dawkę THC.
Zanim podasz posiłek z Medyczną Marihuaną swoim bliskim pamiętaj, że:
- spożycie rekreacyjne jest odpowiednie dla osób powyżej 18 roku życia, jednakże w Polsce jest ono nadal zakazane za co grozi kara ograniczenia lub pozbawienia wolności
- najczęstsze objawy przedawkowania THC dotyczą niedoświadczonych użytkowników, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z tą substancją, w ich przypadku należy zacząć od dawki 2-5 mg THC. Przedawkowanie objawiać się może złym samopoczuciem, poczuciem lęku, niepokojem, przyśpieszonym biciem serca itp. Przy przedawkowaniu nie ma możliwości narażenia życia i zdrowia osoby spożywającą marihuanę. Takiej osobie należy podać dawkę około 10 -100 mg CBD (neutralizuje psychoaktywne działanie THC) ewentualnie słodki sok do picia lub owoc do zjedzenia. Negatywne objawy przedawkowania THC mijają w ciągu 1 do 5h.
- mimo zmiany przepisów prawa od 1 listopada 2017r. Medyczna Marihuana w Polsce jest legalna ale wyłącznie dla osób chorych którzy uzyskali receptę na produkt z konopi indyjskich dostępny w wybranych aptekach. Udostępnianie, handel, uprawa marihuany na własny użytek bez recepty oraz pozyskania jej z apteki jest nielegalne.
Źródła:
- Introduction to Cannabis and Cannabinoid Research Daniele Piomell, Cannabis Cannabinoid Res. 2016; 1(1): 1–2. Published online 2016 Jan doi: 10.1089/can.2015.29002.edi
- CANNABIDIOL (CBD) Pre-Review Report Agenda Item 5.2 – Agenda WHO, Geneva, 6-10 November 2017
- Cannabinoids Inhibit the Vascular Endothelial Growth Factor Pathway in Gliomas (ang.). American Association for Cancer Research, 2004-08-15. [dostęp 2013-02-20].
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl