Masło z medycznej marihuany (canna butter)

utworzone przez | lis 19, 2015

Proces przygotowania domowych ekstraktów ma w zasadzie więcej wspólnego z chemią niż z samym gotowaniem. Jego celem jest pozyskanie jak największej ilości THC z materiału roślinnego i „wyciągnięcie” go do wybranego surowca nośnego (np. tłuszczu lub alkoholu), by potem stworzyć rozmaite potrawy z jego dodatkiem, w efekcie czego powstaje masło, olej, nalewka lub inne produkty infuzowane THC lub innymi kannabinoidami, które potem możemy stosować w naszych potrawach.  Dziś dowiesz się jak przygotować domowe masło z marihuany.

_MG_9728

Proces przygotowania domowych ekstraktów możemy podzielić na 3 etapy:

  1. Przygotowanie ziela do ekstrakcji – dekarboksylacja

Na tym etapie dokonujemy przemiany chemicznych składników marihuany, aktywując je przez poddanie suszu obróbce termicznej. Najważniejsze na tym etapie są odpowiednia temperatura i odpowiedni czas. (więcej w podrozdziale: Dekarboksylacja).

  1. Ekstrakcja substancji aktywnych (infuzowanie)

Polega na uwolnieniu aktywnych kannabinoidów w wybranej substancji nośnej. Ekstrakcja (infuzowanie) rozpoczyna się przez umieszczenie suszu, który został już poddany dekarboksylacji w wybranym materiale nośnym, na przykład w oleju, maśle, mleku lub glicerynie i poddaniu go odpowiednio długiemu „leżakowaniu” w odpowiedniej temperaturze. W tym czasie THC lub inne kannabinoidy opuszczają susz i przechodzą do oleju czy alkoholu. W części: Przepisy bazowe, poznasz konkretne receptury na domowe ekstrakty z marihuany.

  1. Obliczenie potencji, dobranie odpowiedniej dawki ekstraktu

To bezwzględnie najtrudniejszy i najważniejszy krok w całym procesie gotowania z marihuaną, na który ma wpływ to, jak precyzyjnie przeprowadziny etap 1 i 2. Obliczenie dawki końcowej ekstraktu jest dość istotne, ponieważ to pomoże nam uzyskać odpowiedni efekt terapeutyczny lub rekreacyjny naszego posiłku i tym samym pomoże uniknąć rozczarowania spowodowanego brakiem efektu, lub co gorsze, nieprzyjemnych efektów ubocznych spowodowanych przedawkowaniem THC. (Więcej w podrozdziałach: Dawkowanie oraz Działania niepożądane, środki ostrożności).

Cannabis indica (Konopie indyjskie) potocznie zwane marihuaną, zawierają ponad 200 rodzajów kannabinoidow, także ten najbardziej znany ze swoich właściwości psychoaktywnych, czyli THC (tetrahydrokannabinol) wykazujący złożone działanie terapeutyczne. Stosowana do celów rekreacyjnych marihuana oraz do celów leczniczych medyczna marihuana, to w rzeczywistości ta sama roślina. Zawiera ona wiele substancji leczniczych, takich jak terpeny, flawonoidy oraz wspomniane już wcześniej, kannabinoidy, które są największą grupą substancji aktywnych konopi. Najwyższe ich stężenie zawierają kwiatostany, w mniejszej ilości znajdziemy je w liściach i łodygach rośliny, a nawet śladowe ilości w nasionach. Spożywanie ekstraktów z medycznej marihuany, także tych domowych, to mój sposób na wahania nastrojów, bóle, przemęczenie. Konopie wykazują szereg właściwości terapeutycznych i doskonale sprawdzają się jako wsparcie leczenia praktycznie przy każdym schorzeniu, także łagodnym.
Najbardziej znane kanabinoidy to:

THC – tetrahydrokannabinol. Najliczniej występujący kannabinoid. Ma działanie przeciwbólowe, silnie przeciwzapalne a także psychoaktywne. Hamuje rozwój komórek nowotworowych.

CBDkannabidiol. Nie wykazuje działania psychoaktywnego, dlatego jest legalną substancją na terenie Polski. Ma działanie przeciwzapalne i antyrakowe. Reguluje układ hormonalny, poziom cukru. Działa też przeciwdrgawkowo, antydepresyjnie i przeciwbólowo (szczególnie w połączeniu z THC).

CBN – kannabinol. Ma lekkie działanie psychoaktywne i uspakajające. Wspiera działanie antyrakowe konopi.

CBG – kannabigerol. Jest znany z zabijania i spowalniania rozwoju bakterii oraz stanów zapalnych. Działa jak naturalny antybiotyk.

CBC – kannabichromen. Najbardziej niedoceniony kannabinoid. Zanany z właściwości przeciwbólowych i łagodzenia stanów zapalnych. Wykazuje najsilniejsze działanie antynowotworowe.

Kannabinoidy to substancje, które wytwarza nasz mózg, a konkretnie układ endokanabinoidowy. Jest to najważniejszy fizjologiczny systemem biorący udział w tworzeniu i utrzymaniu ludzkiego zdrowia. Konopie wykazują działanie regulujące w ramach niemal każdego układu w organizmie człowieka, wspierając regenerację organów, przywrócenie stanu równowagi, czyli homeostazy i utrzymaniem go.

inforgaf-działanie-medycznej

Dlaczego warto jeść posiłki z medyczną marihuaną?

Jednym z najzdrowszych sposobów przyswajania kanabinoidów zawartych  w konopiach jest spożywanie ekstraktów z różnych części roślin (liści, łodyg lub kwiatostanów) w formie profesjonalnych ekstraktów lub tych przygotowanych w domu, które mają równie intensywne działanie. Paląc konopie, do krwioobiegu przedostaje się jedynie ok. 30% substancji, które działają o wiele szybciej i słabiej, dodatkowo dym wpływa drażniono na drogi oddechowe. Efekt terapeutyczny jak i rekreacyjny będzie dużo silniejszy w przypadku jedzenia ekstraktów, i to przy znacznie mniejszych dawkach. Dzieje się tak, ponieważ kannabinoidy, np THC podczas metabolizowania przez wątrobę, zostaje przekształcone w 11-hydroxy-THC, czyli znacznie silniejszą substancję, która łatwiej pokonuje barierę krew – mózg. Palenie i waporyzacja dostarczają szybkiego i krótkiego efektu rekreacyjnego do 2h, natomiast jedzenie produktów zawierających medyczną marihuanę daje efekt po około 1 h który może trwać od 2 do 6 h.

_MG_9806

Jak przygotować domowe masło z medycznej marihuany?

Składniki / akcesoria

  • 150 g oleju kokosowego lub masła
  • 5 gram zdekarboksylowanego suszu medycznej marihuany (użyłam odmiany Royal Highness 14% THC, wysokie CBD – krzyżówka odmian Respect i Dancehall)
  • garnek z wodą
  • słoik z pokrywką
  • sitko

  1. Susz dobrze rozkruszyć i umieścić w słoiku z olejem. Upewnij się, że temperatura wody nie przekracza 90°C

2. W metalowym sitku umieszczonym w garnku umieścić szczelnie zakręcony słoik. Nie przykrywaj garnka.

_MG_0590

3. Gotować od 3 do 4 godzin na małym ogniu. Wodę trzeba co jakiś czas dolewać, słoik ma być cały czas zanurzony do poziomu pokrywki.

4. Po ugotowaniu pięknie pachnące masełko odstawić do schłodzenia na około 15-20 min. Po tym czasie odcedzić, przelać do słoiczka i zostawić do zestygnięcia.

Gotowe masło można przechowywać w lodówce do 3 tygodni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.

Moje masło powinno zawierać około 560 mg THC. Optymalna dawka dla 1 osoby na porcję to 10- 15 mg THC. Tutaj obliczysz swoją dawkę THC.

_MG_1258

Zanim podasz posiłek z Medyczną Marihuaną swoim bliskim pamiętaj, że:

  • spożycie rekreacyjne jest odpowiednie dla osób powyżej 18 roku życia, jednakże w Polsce jest ono nadal zakazane za co grozi kara ograniczenia lub pozbawienia wolności
  • najczęstsze objawy przedawkowania THC dotyczą niedoświadczonych użytkowników, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z tą substancją, w ich przypadku należy zacząć od dawki 2-5 mg THC. Przedawkowanie objawiać się może złym samopoczuciem, poczuciem lęku, niepokojem, przyśpieszonym biciem serca itp. Przy przedawkowaniu nie ma możliwości narażenia życia i zdrowia osoby spożywającą marihuanę. Takiej osobie należy podać dawkę około 10 -100 mg CBD (neutralizuje psychoaktywne działanie THC) ewentualnie słodki sok do picia lub owoc do zjedzenia. Negatywne objawy przedawkowania THC mijają w ciągu 1 do 5h.
  • mimo zmiany przepisów prawa od 1 listopada 2017r. Medyczna Marihuana w Polsce jest legalna ale wyłącznie dla osób chorych którzy uzyskali receptę na produkt z konopi indyjskich dostępny w wybranych aptekach. Udostępnianie, handel, uprawa marihuany na własny użytek bez recepty oraz pozyskania jej z apteki jest nielegalne.

 

Żródła:

  • Introduction to Cannabis and Cannabinoid Research Daniele Piomell, Cannabis Cannabinoid Res. 2016; 1(1): 1–2. Published online 2016 Jan doi: 10.1089/can.2015.29002.edi
  • CANNABIDIOL (CBD) Pre-Review Report Agenda Item 5.2 – Agenda WHO, Geneva, 6-10 November 2017
  • Cannabinoids Inhibit the Vascular Endothelial Growth Factor Pathway in Gliomas (ang.). American Association for Cancer Research, 2004-08-15. [dostęp 2013-02-20]. 

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

21 komentarzy

  1. Ala

    Jakieś propozycje zastosowania masełka..? Czy można je przedawkować? 😉

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Ala, przedawkować w sensie zagrożenia dla zdrowia lub życia nie . Można przesadzić z ilością i uzyskać silne pobudzenie, dla niektórych może się to skończyć niegroźnym dla organizmu ale nieprzyjemnym stanem lękowym. Zastosowanie praktycznie każde, jakie tylko przyjdzie Ci do głowy (ja smaruje nim kanapkę, dodaję do pasty kanapkowej, dodaję do smoothies, i przede wszystkim do wypieków!). Dawkowanie polecam zacząć od małej ilości dla stestowania najpierw z niewielką ilością pokarmu, potem trzeba poczekać ok 1h. Każdy organizm reaguje inaczej.

      Odpowiedz
  2. Ala

    Susz konopny indica jest w Polsce legalnie niestety niedostępny… co sądzisz o takim masełku na bazie suszu z konopi siewnej…? Ma to jakiś sens…?
    Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Oczywiście, że ma sens. Cannabis Sativa L jest bogata w inne kannabinoidy (THC to tylko jeden z nich – akurat ten najbardziej psychoaktywny). W masełku z konopi siewnej przede wszystkim znajdzie się CBD – o silnych właściwościach przeciwzapalnych, regulujących układ nerwowy, wpływający korzystnie na nastrój, sen. Zdecydowanie warto takie masełko spożywać, samo zdrowie! 🙂

      Odpowiedz
  3. Januszżartowałem

    Jak to się ma do osób z niskim ciśnieniem lub zażywających poważne leki na układ krążenia i inne choroby.

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Trzeba pamiętać, że THC podnosi ciśnienie krwi bezpośrednio po spożyciu, natomiast w miarę upływu czasu je obniża (odpowiadają za to inne kannabinoidy, które zawiera). Dlatego takie osoby nie powinny spożywać THC. Alternatywą jest masło konopne przygotowane z konopi włóknistych, które zawierają bardzo niskie stężenie THC.

      Odpowiedz
  4. Wioletta

    Czy maslo konopne moze jesc 3 latek?

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Dzieci do 16 r.z. nie powinny spożywać THC.

      Odpowiedz
  5. Vicky

    Czy zamiast gazy mogę użyć ręczników papierowych? I w jaki sposób mogę odsączyć resztę wody?
    Jeszcze chciałam się dowiedzieć czym różni się konopia siewna od indyjskiej. Czy jeśli użyje konopii indyjskich to zaszkodzi to zdrowiu?

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Z ręcznikiem papierowym bywa różnie 😉 Może się przerwać więc nie polecam. Wody nie trzeba odsączać, wystarczy poczekać aż tłuszcz się zsiądzie i będzie sobie pływał na wodzie. Konopia siewna od indyjskiej różni się tym, że nie zawiera psychoaktywnego składnika THC, ale oprócz efektu odurzenia ma on także wiele korzystnych właściwości. Przygotowania masła z konopi indyjskich nie zaszkodzi zdrowiu, jedynie trzeba je ostrożnie dozować, ponieważ działa dużo silniej niż podczas palenia.

      Odpowiedz
  6. Essa

    Jeśli zrobię to samo z masłem klarowanym, jak wyglada sprawa przechowywania, przez ile dni będzie wciąż działało ?

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Rodzaj tłuszczu nie ma znaczenia jeśli chodzi o sam proces ekstrakcji. Odnośnie przechowywania: w lodówce maksymalnie 2 tyg, jeśli dłużej to polecam zamrozić, ale trzymać nie dłużej niż 3- 4 miesiące.

      Odpowiedz
  7. Monika

    Czy astmatyk może spożywać takie masełko?

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Jasne, o ile nie jest uczulony na żadną z substancji, to nic nie stoi na przeszkodzie. 🙂

      Odpowiedz
  8. kRIS

    Ok, ale jak ustalić zawartość THC nie znając jej nazwy, jakiś domowy sposób istnieje? Tak dla osoby po operacjach, z przeżutami i do tego tarczycą nadciśnieniem i Altzhaimerem wykrytym? Jeżeli ktoś wie proszę o radę.

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Istnieją pewne zasady szacowania zawartości THC w suszu nie pochodzącym z oficjalnych, krajowych źródeł, ale to jest temat na oddzielny artykuł. Warto ocenić moc ekstraktu zaczynając od małych dawek i można wspomóc się moim kalkulatorem dawkowania THC:
      https://www.smilingspoon.pl/kalkulator-dawkowania-thc-i-cbd/

      Odpowiedz
  9. Wiktor

    Witam Cie serdecznie, również robię własne masło podobną metodą, raczej z suszu o wysokiej zawartości THC.(20%)
    Kilka razy trafił mi się susz kiepsko oczyszczony, źle był „ukiszony” przez growera w rezultacie w suszu pozostało bardzo dużo chlorofilu (efektem wizualnym było bardzo zielone masło i czasem ból brzucha) chlorofil można oczyszcic z topów za pomocą wrzącej wody, aczkolwiek teraz trafiam na idealną jakość, więc proces oczyszczania mam z głowy. Chciałem się dowiedzieć czy Twoje masło działa? Dlatego pytam bo nie przeprowadziłaś procesu dekarboksylacji, więc te najważniejsze kanabinoidy CBD i THC dalej pozostają formą nieaktywną cbda i thca. Ja ten proces pokonuje na 115stopniach i 30-40minutach w piekarniku.

    Ps: I jeszcze jedna ważna informacja, masło najlepiej naturalne o wysokiej zawartości tłuszczu i wyklarowane przez nas samych.

    Serdecznie pozdrawiam Wiktor

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Hej Wiktor, dzięki za komentarz. Odnośnie pominięcia dekarboksylacji, tak zdaję sobie sprawę, że jest to ważny proces, jednak ten przepis jak najbardziej działa a jego zadaniem jest zachęcenie odbiorców do eksperymentowania z zielem, stąd wrzuciłam na początek ten prosty, jednoetapowy przepis. Odnośnie aktywowania komponentów marihuany w formie kwasowej – następuje to w trakcie tego przepisu, a więc odpowiedź na Twoje pytanie jest twierdząca. Tak masło działa 🙂
      Do przeprowadzenia dekarboksylacji potrzebujemy temperatury i czasu, więc podczas gotowania ziela ta konwersja także ma miejsce, zamieniamy THCA w THC, oczywiście nie uzyskamy takiej samej potencji, jak gdybyśmy zrobili oddzielnie dekarboksylacje i oddzielnie infuzowanie ale ilość THC w tym przepisie dla początkujących będzie zadawalająca. 🙂

      Odnośnie tłuszczu to rekomendowałabym raczej olej kokosowy 🙂

      Odpowiedz
      • smilingspoon

        Ale finalnie postanowiłam edytować ten wpis i dodać krok o dekarboksylacji 🙂

        Odpowiedz
  10. Tomasz

    Hej.
    W jaki sposób wyszło Ci 130 mg THC w tak przyrządzonym maśle?
    Przy użyciu kalkulatora z Twojej strony otrzymuje się wynik 560 mg, a to prawie cztery razy więcej…
    Pozdrawiam! 😊

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Faktycznie ilość THC była niepoprawna. W międzyczasie zmieniałam proporcje w przepisie, bo ciągle eksperymentuje nowe receptury i zapomniałam tego zaktualizować. Dzięki za czujność. Już poprawione 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu