Uwielbiam lato szczególnie za ten wegański mood, w który wpadam zupełnie naturalnie. Moje decyzje dotyczące posiłków w niewymuszony sposób zwracają się w kierunku diety roślinnej. Mimo faktu, iż mięsa nie miałam w ustach już od kilku miesięcy, zupełnie nie mam na nie ochoty, co dodatkowo utwierdza mnie w przekonaniu, iż wybrałam dla siebie właściwą drogę. To jest mój czas, celebruję ten obfity w warzywa i owoce sezon nie mogąc nacieszyć się takimi przysmakami jak np. bób.
Jego smak znam bardzo dobrze z dzieciństwa, jednak potencjał i możliwości połączenia go z innymi produktami okazują się nie mieć końca. Na początek chcę się z wami podzielić przepisem na tą wyjątkową sałatkę, niesamowicie prostą i wykwintą zarazem. Naczelna zasada to dobór najlepszych składników: młodego bobu, malinowych pomidorów, młodych ziemniaków, świeżego kopru, sałaty masłowej, najlepiej z organicznej uprawy. Jak rozpoznać, że nasze warzywo jest ekologiczne? Można poszukać w nim śladów, wskazujących na to, że posmakowało mniejszym stworzonkom, np ślimakom. Jednego nawet udało mi się przyłapać w trakcie obiadu w mojej sałacie. 🙂
Główną rolę w tej sałatce gra jednak bóg, i to jemu będą kłaniać się pozostałe składniki. Jego smak jest tutaj najbardziej dominujący. Dodawajcie go bez ograniczeń, ponieważ jest bogatym źródłem białka oraz kwasu foliowego – tego odpowiedzialnego za nasz nastrój. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tą substancję. Do tego zawiera mnóstwo witamin i minerałów z końską dawką potasu na czele.
Mając ugotowany bob i ziemniaki sałatkę przyrządzam dosłownie w kilka minut. Sałatę masową rwę na mniejsze kawałki, układam na nich cząstki ziemniaka oraz pomidorów, na to nakładam obrany bób i posypuję koperkiem oraz solą wulkaniczną, która idealnie podkreśla smak całości. Do sałatki najlepiej pasował mi lekko słodkawy dresing na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy, miodu i wyciśniętego czosnku. Niebo!
Składniki:
- sałata masłowa
- rukola
- 5 młodych ziemniaków gotowanych w koszulkach
- 1 szklanka obranego i ugotowanego bobu
- pomidor malinowy
- świeży koperek
- oliwa z oliwek
- musztarda
- miód
- sok z cytryny
- sól wulkaniczna