Gdy latem zapuszczam się do okolicznych parków i lasów podczas moich rowerowych wycieczek muszę mieć ze sobą coś do jedzenia. Nie jestem zwolennikiem gotowych, sklepowych przekąsek i posiłków, bo ich składy są coraz gorsze. Poza tym latem mamy do dyspozycji ogromną ilość warzyw i owoców do przygotowania szybkiego posiłku. Wystarczy odrobina chęci, świeże lokalne produkty i bez żadnej obróbki termicznej można wyczarować doskonałą przekąskę a nawet danie, które bez problemu zabierzemy ze sobą na wycieczkę lub na spacer do parku jeśli zamierzamy zasiedzieć się z książką. Wiwat słoikowe sałatki!
Nie musisz stać w kuchni godzinami by wyczarować sobie pyszny i pożywny posiłek. Przepis na tą sałatkę powstał właściwie w pośpiechu przed wyjściem na rower, i tak mi posmakowała, że regularnie do niej wracam. Jej prostota jest jej największym atutem, zaś sekretem są dobrej jakości lokalne produkty. Pomidory, seler naciowy, ogórek, biała fasola w sosie pomidorowym, kasza jaglana i nasiona konopi. Tylko tyle i aż tyle, bowiem będzie nie tylko pożywny ze względu na sporą ilość białka ale też odświeżający i nawilżający. Do dressingu użyłam sosu winegret w konopnej wersji, czyli zamiast oliwy dodałam olej z nasion konopi, który jest bogatszym od oliwy źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowy (EFA). Jeśli jesteś prawdziwym „słoikiem” i kochasz wszelkie słoikowe dania, z pewnością ta wersja przypadnie Ci do gustu. Ewentualnie możesz tą sałatkę zapakować do plastikowego pudełka, ale wtedy już nie będzie się tak elegancko prezentować.
Przepis na sałatkę z fasolą, kaszą jaglaną i nasionami konopi
Składniki na 2 porcje:
- 2 pomidory
- 1 średniej wielkości seler naciowy
- 2 mniejsze ogórki
- 1 słoik białej fasoli w sosie pomidorowym lub w zalewie
- 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
- 4 łyżki nasion konopi łuskanych
- 2 łyżki oleju z nasion konopi
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie Na dnie słoików wyłożyć kaszę, następnie fasolę, pokrojonego w mniejsze kawałki selera naciowego,, ogórka oraz pomidora. Składniki na sos połączyć w małym słoiczku, wymieszać. Słoiczek z sosem, słoiki z sałatkami oraz widelec piknikowy i serwetkę zabrać ze sobą na wycieczkę. Przed spożyciem polać sosem i zajadać.
————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl