Sałatka z fasolą, kaszą jaglaną i nasionami konopi

utworzone przez | cze 24, 2022

Gdy latem zapuszczam się do okolicznych parków i lasów podczas moich rowerowych wycieczek muszę mieć ze sobą coś do jedzenia. Nie jestem zwolennikiem gotowych, sklepowych przekąsek i posiłków, bo ich składy są coraz gorsze. Poza tym latem mamy do dyspozycji ogromną ilość warzyw i owoców do przygotowania szybkiego posiłku. Wystarczy odrobina chęci, świeże lokalne produkty i bez żadnej obróbki termicznej można wyczarować doskonałą przekąskę a nawet danie, które bez problemu zabierzemy ze sobą na wycieczkę lub na spacer do parku jeśli zamierzamy zasiedzieć się z książką. Wiwat słoikowe sałatki!

Nie musisz stać w kuchni godzinami by wyczarować sobie pyszny i pożywny posiłek. Przepis na tą sałatkę powstał właściwie w pośpiechu przed wyjściem na rower, i tak mi posmakowała, że regularnie do niej wracam. Jej prostota jest jej największym atutem, zaś sekretem są dobrej jakości lokalne produkty. Pomidory, seler naciowy, ogórek, biała fasola w sosie pomidorowym, kasza jaglana i nasiona konopi. Tylko tyle i aż tyle, bowiem będzie nie tylko pożywny ze względu na sporą ilość białka ale też odświeżający i nawilżający. Do dressingu użyłam sosu winegret w konopnej wersji, czyli zamiast oliwy dodałam olej z nasion konopi, który jest bogatszym od oliwy źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowy (EFA). Jeśli jesteś prawdziwym „słoikiem” i kochasz wszelkie słoikowe dania, z pewnością ta wersja przypadnie Ci do gustu. Ewentualnie możesz tą sałatkę zapakować do plastikowego pudełka, ale wtedy już nie będzie się tak elegancko prezentować.

Przepis na sałatkę z fasolą, kaszą jaglaną i nasionami konopi

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pomidory
  • 1 średniej wielkości seler naciowy
  • 2 mniejsze ogórki
  • 1 słoik białej fasoli w sosie pomidorowym lub w zalewie
  • 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki nasion konopi łuskanych
  • 2 łyżki oleju z nasion konopi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie Na dnie słoików wyłożyć kaszę, następnie fasolę, pokrojonego w mniejsze kawałki selera naciowego,, ogórka oraz pomidora. Składniki na sos połączyć w małym słoiczku, wymieszać. Słoiczek z sosem, słoiki z sałatkami oraz widelec piknikowy i serwetkę zabrać ze sobą na wycieczkę. Przed spożyciem polać sosem i zajadać.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu