Sałatka z figami, serem feta i pyłkiem konopnym

Koniec lata to moja ukochana pora roku. Dominuje obfitość, radość. Jesteśmy (przynajmniej w teorii) opaleni, wypoczęci, najedzeni po ciepłym lecie. Mamy w sobie optymizm. Natura z kolei, by osłodzić nam nieuchronne nadejście chłodniejszych dni zalewa nas niezliczoną ilością warzyw i owoców. Celebrujmy tą obfitość w swoim życiu, przy stole a nawet … w sypialni. Bowiem ta sałatka to doskonały wstęp do romantycznego wieczoru.

Figi + konopie i ich romantyczne właściwości

O tym, że figi wspierają płodność a nawet zwiększają naszą ochotę na sex wiedziano już w starożytności. Nawet Biblia określa figi jako biblijny owoc płodności. Ich walory prozdrowotne są cenione w dietetyce. Owoce są źródłem wielu witamin m.in. A, B, C i K, a także błonnika, wapnia, fosforu i żelaza. Na działanie zwiększające płodność mają wpływ aminokwasy, które nie tylko zwiększają libido, ale także na czas trwania erekcji. Z kolei CBD dostępne w pyłku konopnym ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ułatwia więc kontakt seksualny wprowadzając w życie erotyczne więcej swobody i radości. Z kolei inny kannabidiol – THC, może zwiększać libido oraz potęgować doznania erotyczne. Należy jednak pamiętać, że susz konopny zawierający THC jest w Polsce dostępny wyłącznie na receptę.

Sałatką, którą dzisiaj wam prezentuję jest niezwykle prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo wykwintna i smaczna. Dzięki połączeniu słodkiego smaku fig, miodu ze słoną fetą i prażonymi orzechami włoskimi jest naprawdę niezwykłym doznaniem smakowym.

Przepis na Sałatkę z figami, serem feta i pyłkiem konopnym

Składniki na 2 porcje:

  • 2 figi
  • kilkanaście liści sałaty rzymskiej
  • 60g sera feta (może być wegański)
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżeczka proszku z kwiatostanów konopi (alternatywnie może być proszek z mocno wysuszonych liści lub kwiatostanów bez nasion)
  • 1 łyżka oleju z nasion konopi

Figi i sałatę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie rozdrobnić w rękach i prażyć na suchej patelni. W małej miseczce łączymy miód, proszek konopny i olej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W półmisku ułożyć mniejsze kawałki sałaty, figi pokroić w półksiężyce i ułożyć na sałacie. Ser feta rozdrobnić w w rękach i ułożyć na sałacie. Posypać orzechami i polać dressingiem.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top