Koniec lutego to czas kiedy powinniśmy zacząć myśleć o oczyszczeniu naszego ciała po zimie. Nadchodząca wiosna i budząca się do życia przyroda to wspaniała inspiracja do wprowadzenia zdrowszych nawyków w naszej diecie. Po okresie długich, zimowych wieczorów, kiedy zjadaliśmy dużo tłustych i mącznych pokarmów a także słodyczy, dobrze jest wprowadzić nieco więcej surowych warzyw, owoców, surówek oraz soków.
Moja dzisiejsza propozycja, to pyszna i pożywna sałatka, która będzie doskonałą przystawką, a nawet daniem obiadowym. U mnie był to wstęp do nadchodzącego wielkimi krokami postu warzywnego Dr Dąbrowskiej, który postanowiłam przeprowadzić w tym roku. U Ciebie może to być to zdrowsza odmiana w jadłospisie.
Kompozycja tej sałatki nie jest przypadkowa – to doskonałe połączenie aromatycznej, podsmażonej na patelni grillowej czerwonej papryki, z kremową fasolką, delikatnym awokado i mieszanką sałat z rukolą na czele. Całość została obficie posypana łuskanymi nasionami konopi, których właściwości odżywcze cenię od dawna. Nasiona konopi to źródło pełnowartościowego białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, 6 a nawet 9, a także sporej dawki witamin A, E, D, mikro i makro elementów. Dla sceptyków, twierdzących, że nie da się najeść sałatką, ta propozycja będzie sytym i pełnowartościowym posiłkiem. Białko dostępne w nasionach konopi oraz białej fasoli a także solidna dawka błonnika pokarmowego pomoże zaspokoić głód na wiele godzin. Warto pamiętać o przeciwzapalnym potencjale każdej sałatki bogatej w witaminy i zdrowe tłuszcze, w tym przypadku mamy ich sporo: z awokado oraz oleju z nasion konopi – jednego z najzdrowszych olejków roślinnych na świecie.
Przepis na sałatkę z grillowaną papryką, białą fasolą i nasionami konopi
Składniki za 2-3 porcje:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2 -3 garści rukoli
- 1 papryka czerwona
- 1 opakowanie (słoik 250 ml) fasolki białej konserwowej
- 1 awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi
- dressing (sok z cytryny, olej z nasion konopi, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu)
Przygotowanie
Paprykę pokroić w większe kawałki, smażyć lub grillować do miękkości. Sałaty porwać w rękach i ułożyć w półmisku. Fasole odcedzić i ułożyć na sałacie. Awokado obrać i pokroić w mniejsze kawałki, podobnie selera. Ułożyć na sałacie. Grillowane kawałki papryki ułożyć z resztą składników, posypać nasionami konopi i polać dressingiem.
————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl