Gdybym miała wytypować jedną roślinę, która zapewni ludzkości przetrwanie w ciągu najbliższych stuleci wskazałabym konopie. Oprócz szerokiego zastosowania włókien konopi w przemyśle roślina dostarcza coś o wiele cenniejszego – substancje czynne zawarte w kwiatach. Olej spożywczy bogaty jest w witaminę K, która jest niezbędna do syntezy ważnych białek i enzymów, ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi. Działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Pokaźna dawka witaminy E (100mg/ 100g produktu) sprawia, że olej ma silne działanie antyoksydacyjne o przedłużonym działaniu. Pomaga chronić nasz organizm przed stanami zapalnymi, które są przyczyną chorób, w tym nowotworów. Skondensowany olej z konopi (tzw olej RSO) o wysokiej dawce THC (tetrahydrokannabinol) sięgającej nawet do 100% oraz kannabidiolu (CBD) jest lekiem na ciężkie choroby nowotworowe i neurologiczne, stosowany jako alternatywa dla chemioterapii, czy terapii silnymi, chemicznymi lekami przeciwbólowymi. Wykorzystanie THC pozwala na zredukowanie wzrostu guza oraz ogranicza liczbę komórek nowotworowych. Przeprowadzone badania dotyczą m.in. glejaka mózgu, raka piersi, raka jelita grubego, raka skóry. Kosmetyczne zastosowanie oleju z konopi pomaga utrzymać skórę w dobrej formie, zapobiegając podrażnieniom, łojotokowi i przedwczesnemu starzeniu. Z nasion konopi można pozyskać wysokobiałkowy wyciąg, bogaty w minerały i kwasy omega 3 i 6 (o tym w kolejnym wpisie).
Posłuchajcie co mówi Dr Leonard Coldwell na temat konopi.
Dr Leonard Coldwell – 7 Konopie lecza raka… przez S24h7-medium-gdynia
Czy ta super roślina nie mogłaby sobie spokojnie rosnąć w naszych ogródkach i doniczkach? Niestety nie, polskie prawo na to nie pozwala. Ze względu na euforyczne działanie związku THC oraz innych kanabinoidów konopie zaliczane są do grupy substancji psychoaktywnych, za których posiadanie można pójść siedzieć na 3 lata. Dotyczy to także oleju, który mógłby być stosowany do celów medycznych.
Przy okazji mojego krótkiego pobytu w Amsterdamie nie omieszkałam spróbować i zastosować w kuchni surowego oleju konopnego, wyprodukowanego do celów spożywczych. Olej ma lekko orzechowy posmak, idealnie pasuje do sałatek i grillowanych warzyw.
Warzywa do sałatki (cukinię, bakłażana, bataty) podsmażyłam na patelni do grillowania z odrobiną oliwy z oliwek. Warzywa doprawiłam curry, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Gdy warzywa zmiękły ułożyłam je na liściach ziół i sałat, dodałam kostki sera feta i polałam olejem z konopi. Całość posypałam prażonymi nasionami czarnuszki, które fenomenalnie podkreśliły smak oleju i warzyw.
Składniki
- Miks sałat (radiccio, lollo, masłowa, rzymska, roszponka)
- Świeża natka pietruszki
- Młoda cukinia
- Bakłażan
- Papryka
- Batat
- Olej z konopi tłoczony na zimno
- Nasiona czarnuszki
- Oliwa z wytłoczyn oliwek do smażenia
- Papryka
- Sól i pieprz do smaku
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl