Czy jedzenie może uszczęśliwiać? Owszem, szczególnie to, jedzone w gronie rodziny i przyjaciół. Idealną do tego okazją są święta. Wtedy każdy może zobaczyć na własne oczy wszystkich uszczęśliwionych glutenem, cukrem, nabiałem i mięsem członków rodziny. Mam to szczęście urodzić się w gronie wyrozumiałych, wręcz popierających moją dietę osobników, jednak nie każdy weganin, czy wegetarianin znajdzie dla siebie danie na wielkanocnym stole. Kochani, nie zastanawiajmy się, czy wśród gości, którzy zasiadają z nami przy stole znajdzie się jakiś weganin, wegetarianin czy nie daj boże witarianin. Na każdym wielkanocnym stole powinna być conajmniej jedno wegetariańskie lub wegańskie danie. Nawet jeśli takiej osoby nie będzie przy stole, wszystkożercom zjedzenie tego wyjdzie na pewno na dobre. Zrób sałatkę, która zadowoli wszystkich a na stole będzie zdrową alternatywą.
Będziesz potrzebować:
- głowę sałaty masłowej
- 2 duże cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 paprykę
- 1 dojrzałe awokado
- kiełki (żerzuchę)
- 1 jajko do ciasta
- 100 ml wody
- 200 g mąki konopnej (możesz zastąpić pełnoziarnistą żytnią lub orkiszową)
- oliwę z oliwek do polania sałatki
- olej do smażenia
- sól morską
- pieprz
Warzywa myję, cebulę, awokado, obieram ze skórki. Sałatę rwę na mniejsze kawałki, paprykę, awokado kroję w mniejsze kawałki. Jajka kroję na 4 części, cebulę kroję w grubsze plastry i dzielę na pierścienie. W miseczce rozbijam jajko, dodaję wodę i mąkę konopną, mieszam do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Na patelni rozgrzewam olej, krążki cebulowe moczę w cieście i smażę na patelni do uzyskania złocistego koloru. Odkładam na papier kuchenny do odsączenia tłuszczu. Na sałacie układam warzywa, jajko, krążki cebulowe i ozdabiam kiełkami. Polewam obficie oliwą z oliwek, dodaję soli i pieprzu do smaku.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl