Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi

utworzone przez | gru 18, 2020

Pieczone jabłka to doskonała przekąska i dodatek do różnych dań. Ich zimowy charakter i lekko korzenny akcent nadają wspaniałego aromatu i słodkich nut szczególnie daniom wytrawnym. Oprócz dań mięsnych, warto połączyć pieczone jabłka z warzywami w towarzystwie dojrzewającego sera. W tej wersji będziecie zachwycać się delikatnym i słonawym wykończeniem sera koziego w połączeniu z lekką słodyczą jabłek. Zestawione z lekkimi sałatami i orzechami stworzą idealny świąteczny starter.

Jeśli kochacie pieczone jabłka, ta sałatka ma potencjał na bycie waszą ulubioną, świąteczną przekąską. Jest wegetariańska, średnio pożywna, więc nadaje się idealnie jako starter przed daniem głównym, które dopiero zaczęło się piec. Doskonale pasuje do wytrawnego, białego wina, ale z czerwonym pół wytrawnym też komponuje się przyzwoicie. Mimo obecności sera i orzechów, sałatka jest raczej lekkostrawna, to dzięki obecności odświeżających liści mięty, a także nasion łuskanych konopi. Będzie doskonałym wstępem do bożonarodzeniowej kolacji.

Jabłka piekę zwykle w temperaturze 180 – 200 st C przez 15-25 min. Do pieczenia najlepiej nadają się odmiany Jonagold lub Golden Delicious. Na zdjęciu widzicie jak wyglądają te drugie, pieczone z żurawiną.

Przepis na sałatkę z pieczonym jabłkiem, serem kozim i nasionami konopi

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pieczone jabłka
  • 80g sera koziego dojrzewającego (suchego)
  • 1 garść orzechów pekan lub włoskich
  • 1 papryka
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • garść świeżych liści mięty
  • olej z nasion konopi do polania

Przygotowanie

Warzywa umyć, sałaty i liście mięty osuszyć, paprykę pokroić w paski, liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Ser kozi porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatach i posypać orzechami. Pieczone jabłka pokroić w większe kawałki i ułożyć na sałacie, posypać nasionami konopi, na to ułożyć liście mięty. Całość polać olejem z nasion konopi lub oliwą.

————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu