Jesienne wieczory, niedobór słońca i pluchowatą pogodę zazwyczaj odreagowujemy jedzeniem i piciem. Co oznacza wieczorne obżeranie się oraz w opróżnianie butelki wina w ciągu 1 godziny. Samemu. Ten kierunek jest bardzo przyjemny jednak nie zapewni Ci poprawy nastroju i równowagi której szukasz. Wręcz przeciwnie, będzie jeszcze gorzej. Oczywiście nie oznacza to, że masz rezygnować ze swojego comfort food, musisz tylko sprytnie podmienić niektóre składniki. Weźmy na przykład grillowany, przyjemnie ciągnący się, rozpuszczony żółty ser. Jest pyszny ale z pewnością można go zastąpić zdrowszą alternatywą. Jaką? Więcej informacji w dalszej części artykułu.
A przecież tego tosta możesz zjeść z płynnym, kremowym, konopnym serkiem, który pojawił się ostatnio na moim blogu. Nie posiada wad, a jedynie zalety. Spożywanie go może pomóc Ci poczuć się lepiej, poprawić odporność, trawienie, stan tkanki kostnej. Trochę mało istotne, kiedy popołudniowy wilczy głód wyje Ci w żołądku domagając się czegoś tłustego, chrupiącego, dużo i teraz. A może jednak istotne jeśli wiesz, że ten wilk to nie ty, tylko jakiś zgromadzony napięć z całego tygodnia. Tak czy siak, zachęcam Cię do świadomego zaspokajania swoich pragnień 🙂
Przepis na sandwiche z serkiem konopnym
Składniki:
- pieczywo z formy (ja użyłam domowego chlebka orkiszowego- gryczanego)
- pomidor
- awokado
- czarne oliwki
- rukola
- serek konopny z tego przepisu
Przygotowania
Mam cichą nadzieję, że moja grupa docelowa potrafi zrobić sobie kanapki 🙂 W razie gdyby jednak okazało się, że na przykład ktoś przyjął większą niż 20 mg dawkę THC, zostawiam instrukcję poniżej 😉
Warzywa umyć i osuszyć. Pieczywo posmarować obficie serkiem (obie części, będzie się fajnie wylewać), na nim ułożyć kawałki pokrojonego pomidora, oliwek oraz kawałki awokado. Na zakończenie dajemy odrobinę rukoli i opcjonalnie koperku, przyprawiamy solą i pieprzem, zamykamy i wrzucamy do opiekacza o nazwie sandwich maker. Czekamy aż w środku zacznie syczeń a chlebek będzie chrupiący i złocisty. Smaczności moje wilki!
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl