Gdzieś na świecie podobno jest człowiek, który nigdy nie odkrył smaku tego wspaniałego sernika. Jeśli go znasz, to koniecznie musisz upiec mu ten sernik, na pewno będzie zachwycony. Z powodzeniem możesz urozmaicić wersję klasyczną sernika i dodać do masy serowej zmielone orzechy włoskie lub kawałki brzoskwiń z puszki. Jeśli natomiast nie znasz nikogo takiego, to i tak musisz upiec ten sernik, bo jest zajebisty.
Zaczynam od przygotowania ciasta na spód oraz górę sernika ucierając jajka z cukrem, rozpuszczonym masłem, czekoladą, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy kulkę, którą umieszczamy w zamrażarce na 3-4 godziny. W tym czasie przygotowuję masę serową ucierając cukier z całymi jajami do uzyskania pianki. Następnie dodaję ser, rozpuszczone masło, budyń i dokładnie mieszam. Ciasto wyciągam z zamrażarki, dzielę na pół, jedną z połówek układam na posmarowanej masłem blaszce, na to wylewam masę serową i na całość ścieram na tarce drugi kawałek ciasta.
Ciasto:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąkę