Wszyscy jesteśmy narażeni są na niedobory witamin czy minerałów, ponieważ żywność pochodząca z masowej produkcji nie zawiera już tylu wartości odżywczych co kiedyś. Powodem jest stosowanie intensywnego rolnictwa, pestycydów, herbicydów. Ziemia z której wyrasta nasze jedzenie jest skażona i wyjałowiona. Jedzenie warzyw i owoców już nie wystarczy, by pokryć potrzeby naszych organizmów na składniki pokarmowe. Nie jesteśmy też w stanie jeść wyłącznie ekologicznego jedzenia, dla wielu osób jest ono zbyt drogie i trudno dostępne. Koniecznie jest więc stosowanie żywności o wysokim stężeniu korzystnych dla zdrowia substancji. Czyli SUPERŻYWNOŚCI. Jak się okazuje stosowanie jej w kuchni nie jest trudne, co najwyżej nico bardziej kosztowne, ale warto.
Co zawiera żywność z konopi?
Moja ukochana superżywność to przede wszystkim produkty z konopi. Żywność konopna to prawdziwy superfood ze skondensowanym bogactwem białka, witamin A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, większości minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom. Ze względu na wysoką zawartość wapnia oraz kwasów omega 3, 6 i 9 żywność konopna idealnie zastępuje mi nabiał, z którego zrezygnowałam już kilka lat temu. Będę kłamczuszkiem jeśli powiem, że nigdy nie zjadłam lodów śmietankowych, czekolady czy kawałka sera pleśniowego na chrupiącej bagietce. Mleka krowiego nie tknęłam jednak konsekwentnie od 4 lat. Nie potrafię. Coś w nim sprawia, że totalnie go nie toleruję. Podobnie było z sernikami. Był to rodzaj ciasta, który zawsze omijałam szerokim łukiem. W pamięci zostało mi tylko wspomnienie o serniku z brzoskwiniami mojej mamusi, który jadłam jak byłam mała. Dlatego pracując nad recepturą surowego ciasta na bazie nasion konopi to właśnie ten smak chciałam odtworzyć.
Panie i Panowie oto surowy, brzoskwiniowy sernik, który powstał na bazie nasion konopi, kaszy jaglanej bez grama cukru, nabiału, glutenu i obłudy 😀
Przepis na sernik morelowy z nasion konopi
Składniki:
Masa morelowa:
- 400 g moreli lub brzoskwiń
- 4 łyżeczki agaru
- 2 łyżki miodu
Masa serowa:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki łuskanych nasion konopi
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 100 g kremu kokosowego
- 1 laska wanilii
- sok z 1 cytryny
Spód:
- 5 daktyli
- 150 g migdałów
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
1. Morele umyć, wydrążyć pestki, zblendować na krem. Połączyć z miodem i agarem, odstawić do lodówki. Kaszę jaglaną ugotować i lekko rozgotować.
2. Nasiona konopi zmielić lub rozgnieść w moździerzu. Połączyć ciepłą jeszcze kaszę jaglaną z nasionami konopi, kremem i olejem kokosowym i wszystko razem zblendować.
3. Gdy masa lekko ostygnie dodać ekstrakt z laski wanilii oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
4. Migdały zmielić, dodać daktyle i blendować na kleistą masę. Połączyć z olejem kokosowym i wyłożyć na dno blaszki i schować do lodówki na 30 min.
5. Po tym czasie wyciągamy blaszkę ze spodem, na spód wykładamy schłodzoną masę serową i wkładamy blaszkę do lodówki na 30 min.
6. Po tym czasie wykładamy ostatnią warstwę morelową i dekorujemy. Ciasto powinno leżakować w lodówce jeszcze co najmniej godzinę, a najlepiej 2. Po tym czasie sernikiem należy delektować się w grupie rozmawiając o jego leczniczych właściwościach.
LOVE, PEACE and CANNABIS <3
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl