Jedno z obowiązkowych dań, które zawsze znajduje się na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Śledzie w oleju z cebulką, serwowane z sosem majonezowo – jogurtowym mojej mamy. Jeśli tak jak ja uwielbiasz tą tradycyjną potrawę, z pewnością pokochasz także jej konopną wariację. Śledzie skąpane są w surowym oleju z nasion konopi zaś sosik zawiera dodatkową dawkę CBD, która jeszcze bardziej złagodzi obyczaje przy wigilijnym stole.
Jeśli śledzie są daniem obowiązkowym w Twoim domu i nie może ich absolutnie zabraknąć na wigilijnym stole z pewnością przypadnie Ci do gustu ta konopna wariacja. Dzięki połączeniu śledzi z olejem konopnym zyskują one szlachetny, słonecznikowo – sezamowy akcent, zaś dodanie oleju CBD do sosiku majonezowo – jogurtowego spowoduje, że danie nie tylko będzie pyszne ale też zdrowe.
Więcej na temat działania CBD i samego przepisu dowiesz się z mojego filmiku.
Przepis na śledzie CBD z cebulką w oleju z nasion konopi
- 500 g śledzi moczonych w zimnej wodzie (minimum 24h)
- 3 średniej wielkości cebule
- 0,5 szklanki surowego oleju z nasion konopi
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- kilka łyżek majonezu
- kilka łyżek wegańskiego jogurtu
- olejek CBD
Przygotowanie:
Śledzie moczyć w zimnej wodzie około 24h, odlać wodę, śledzie osuszyć. Cebulę posiekać, sparzyć, połączyć ze śledziami w półmisku, dodać ziele angielski i liście laurowe, zalać olejem z nasion konopi i odstawić do marynowania na kilka dni. Przed podaniem przygotować sosik: połączyć majonez, jogurt z olejem CBD i wymieszać. Śledzie serwować polane sosikiem.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl