W kulturze masowej przedstawia się jedzenie jako doraźną dawkę szczęścia. Batoniki, ciasta, lody, chipsy dostępne są na wyciągnięcie Twojej ręki. Zawarte w nich cukry proste, czy polipeptydy z pszenicy powodują skoki poziomu serotoniny, dlatego bezpośrednio po spożyciu czujesz ulgę, ukojenie, przyjemność. Niestety trwa to bardzo krótko, wtedy wytwarza się w nas odruch automatycznego sięgania po “następnego” chipsa, batonika czy ciasteczko. Jest przyjemnie, fakt ale co to za szczęście w wytrąconym z równowagi, zakwaszonym, chorym ciele? Musisz wiedzieć, że w ten właśnie sposób koncerny spożywcze chcą zrobić z Ciebie cukrowego ćpuna, który zapewni im stałe dochody. Nie pozwól im na zniszczenie swojego zdrowia i odebranie Twojego szczęścia.
Jak nie dopuszczać do objadania się:
- w kryzysowych sytuacjach idź pobiegać zamiast zjadać czekoladę,
- unikaj biesiadowania przy stole, jeśli robisz przyjęcie, kolacje niech to będzie jedno danie główne i mała przystawka, którą każdy dostanie na oddzielnym talerzu, przed posiłkami możesz podać owoce,
- jeśli podczas jedzenie czujesz lekką sytość a mimo to jesz dalej – uciekaj!
- jeśli już musisz coś przekąsić wybierz suszone owoce, orzechy, świeże owoce lub warzywa, w czasie kryzysu nie sięgaj po cukier i produkty mączne, to najgorszy moment …
- kiedy po zjedzeniu konkretnej porcji nadal czujesz niedosyt zastanów się czy przypadkiem nie jest Ci po prostu smutno i nie traktujesz posiłku jako leku na smutki.
To taki mały wstęp do tematu nawyków pokarmowych, czas na lekcję praktyczną. Dziś na obiad zjesz przygotowany przez siebie posiłek, który dostarczy Ci potrzebnych dla zdrowia składników pokarmowych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, białka. Niech ta myśl towarzyszy Ci zarówno podczas przygotowania go, jak i w czasie jego spożywania. Ten posiłek po prostu przybliża Cię do zdrowia i szczęścia. Ciesz się tym uczuciem i pielęgnuj je w sobie, im częściej będziesz jeść świadomie czym łatwiej będzie Ci w przyszłości kontrolować objadanie się.
Składniki:
- 1 cukinia bio
- 1 batat
- sałata masłowa bio
- 2 marchewki bio
- 1 kalarepka bio
- 2 ogórki
- 100 g kaszy jaglanej
- szczypiorek
- łuskane nasiona konopi siewnej
- sos musztardowy z teriyaki (sok z połówki cytryny, łyżka musztardy, łyżka sosu teriyaki, łyżka oleju sezamowego, łyżka oliwy z oliwek)
Warzywa umyć, obrać, pokroić w podłużne kawałki. Batata i marchew podsmażyć chwilę na dużym ogniu z dodatkiem soli kamiennej. Kaszę opłukać i ugotować w osolonej wodzie. W miseczce ułożyć liście sałaty, pokroje warzywa, kaszę jaglaną, polać sosem, udekorować szczypiorkiem i posypać nasionami konopi.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl