Ostatnio bardzo zainteresowała mnie dieta ketogeniczna, która wbrew krążącej opinii nie jest dietą wysokobiałkową tylko wysokotłuszczową i niskowęglowodanową. No i właśnie ta surówka jest idealnym przykładem przekąski keto i do tego w wersji wegańskiej. Surówka z sałaty lodowej zawiera pyszny, kremowy dressing oparty o awokado i nasiona łuskane konopi. Nawet jeśli nie zamierzasz przechodzić na modną dietę – zachęcam Cię do spróbowania tej sałatki.
Doskonała przekąska na diecie keto wege i nie tylko
Kremowa, delikatna, pełna zdrowych tłuszczy z dużą dawką białka – tak można określić idealną przekąskę lub dodatek do dania keto. Surówka z sałaty lodowej łączy w sobie te wszystkie cechy i do tego jest pyszna. Zaskoczy Cię jej ciekawy smak i ta fasntastyczna chrupkość. Przygotowanie jej jest niezwykłe proste, wymaga rozdrobnienia główki sałaty i zblendowania składników dressingu. Po połączeniu składników surówce należy od razy zjeść, bowiem po paru godzinach soki sałaty zaczynają się oddzielać i surówka zamienia się w nieapetyczną papkę.
Dieta keto wege a konopie
Jeśli interesuje Cię temat diety ketogenicznej, szczególnie keto wege, zapraszam Cię do mojego sklepu, gdzie możesz nabyć 7 dniowy, super smaczny, gotowy jadłospis keto vege na 2500 kcal. Posiłki w jadłospisie są mega smaczne i w 100% wegańskie, no i oczywiście z konopnym akcentem, bowiem olej z nasion konopi czy nasiona konopne bogate w tłuszcz, to wprost idealne produkty do stosowania na diecie keto.
Przepis na surówkę z sałaty lodowej z konopnym dressingiem
Składniki:
Główka sałaty lodowej
- Główka sałaty lodowej
- 1 dojrzałe awokado
- Garść posiekanego koperku
- Garść liści natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki stołowe nasion konopi łuskanych
- 2 łyżki stołowe oleju z nasion konopi
- Sok z połówki cytryny Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Sałatę zmiażdż wciskając do środka trzon od łodygi. Usuń go i rozdrobnij sałatę ręcznie. Pozostałe składniki umieść w wysokim naczyniu i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem i zajadaj.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl