Tarta gruszkowa z orzechami włoskimi i mąką konopną

Nie wiem jak wy, ale ja po prostu kocham jesień. Najbardziej urzekają mnie coraz dłuższe wieczory, podczas których lubię rozpalać w kominku lub zapalać świeczkę. W takiej atmosferze rozkoszuję się smakiem pysznej herbaty z cytryną i miodem oraz kawałkiem doskonałego, domowego ciasta. Na pierwszy ogień leci moja ukochana tarta gruszkowa, która jest moim ukochanym ciastem zaraz po szarlotce. Tą wersję tarty stworzyłam z myślą o wszystkich łasuchach, bowiem dodatek konopnej mąki sprawia, że ciasto jest sycące i bardzo zdrowe. Nie ma sensu sobie odmawiać tej przyjemności.

Dlaczego dodałam mąkę konopną do mojej tarty gruszkowej z orzechami włoskimi

Na wstępie warto wyjaśnić, czym jest mąka konopna. To proszek powstały z mielenia odtłuszczonych nasion konopi siewnych (cannabis sativa L.) czyli takich, legalnie uprawianych na terytorium Polski. Mąka ta nie posiada właściwości odurzających, jest bezpiecznym pokarmem dla dzieci i dorosłych no i przede wszystkim – bardzo zdrowym. Maka posiada wysoką zawartość białka (2 łyżki stołowe mąki zawierają aż 9 g białka) oraz błonnika (w 2 łyżkach stołowych znajdziemy 12 g błonnika). To czyni mąkę konopną doskonałym dodatkiem do ciast, chleba, makaronów, pierogów, naleśników i innych dań mącznych. Jej ogromną zaletą jest fakt, że pomaga stabilizować naszą glikemię, czyli poziom cukru we krwi. Oprócz tego mąka konopna zawiera dużo minerałów, 2 łyżki stołowe to 300 mg potasu, 75 mg wapnia, i 5mg żelaza. Jest mąką bezglutenową i niskowęglowodanową. Ciasto z dodatkiem, nawet niewielkim mąki konopnej, ma niższy indeks i ładunek glikemiczny, jest bardziej sycące, wzbogacone białkiem i minerałami. W połączeniu z organiczną mąką orkiszową mąka konopna jest ledwo wyczuwalna. Jej ciężka faktura nie gryzie się też z delikatnym nadzieniem z gruszek.

Pro tip!: Do tego przepisy polecam dodatkowo zmielić mąkę konopną lub zetrzeć ją w moździerzu na gładki pył. 

Przepis na tartę gruszkowa z orzechami włoskimi i mąką konopną

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej BIO
  • 3 łyżki mąki konopnej, dobrze zmielonej
  • 200 g masła
  • 100 g erythrytolu lub 80 g cukru
  • Laska wanilii
  • 2 żółtka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • 2kg gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g orzechów włoskich

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Składniki na ciasto (mąki, cukier, masło i jajka) siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Kulę ciasta owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 1h. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy znów do lodówki. Większa częścią rozwałkujemy je na placek, wylepiamy dno formy, nakłuwamy widelcem, następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy 10-15 min do zarumienienia.

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy 5 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane gruszki. Na wierz ścieramy resztę ciasta lub – rozwałkowujemy je na cienki placek, kroimu nożem paseczki i układamy na wierzchu. Górę posypujemy kawałkami orzechów.

Pieczemy ok. 40-45 min. Można podawać z gałką lodów waniliowych.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top