Jeśli ty także należysz do grupy osób, którym na myśl o mleku innego gatunku ssaka robi się nieprzyjemnie, na pewno nie raz szukałeś jakiejś mlecznej alternatywy. Może nawet tęskniłeś za smakiem pewnych jego przetworów. Nic nie poradzimy, na to, że camembert z bułeczką pachnie jak niebo. No ale jak już pomyślisz sobie, że to mleko co krówka wyprodukowała dla cielaczka, że ono zawiera te wszystkie krowie hormony wzrostu, często niestety też antybiotyki, bo wymiona krówkom ropieją przez to że ciągle mają dawać mleko, no i ta ropa, ona też jest. Nie, serdecznie dziękuję za ten przysmak, a sama uraczę się roślinnym zastępnikiem, który to zaprawdę powiadam wam, może z powodzeniem zastąpić ten pro zapalny, hormonalny płyn z wymionek.
Dzisiaj dzielę się przepisem na wyjątkowo kremowy i pyszny serek kanapkowy, który będzie jak piątnica, jak bieluch, czy inne wasze ukochane serki kanapkowe. Sami wybieracie swój ulubiony smak (ja dodałam czosnek i koperek), możecie zaszaleć z różnymi ziołami, przyprawami a nawet kawałkami warzyw (konopny twaróg ze startą rzodkiewką).
Nasz konopny serek będzie zdrowszy od tradycyjnego serka nie tylko dlatego, że nie zawiera tych wyżej wymienionych okropnych składników. Jedną z jego największy zalet, a ma ich całkiem sporo, jest fakt, że w przeciwieństwie do nabiału z mleka, nasz konopny serek NIE ZAKWASZA ORGANIZMU. Produkty z konopi mają zrównoważone PH, co oznacza, że będą wspierały równowagę kwasowo – zasadową naszych płynów. To bardzo ważne jeśli nie chcemy chorować na choroby mniej lub bardziej poważne, bowiem zakwaszenie organizmu wzmaga chorobowe stany zapalne. Działanie antyzapalne wykazują także zawarte w konopnych nasionach oleje. 80% ich składu to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6, Omega 3 (w bardzo rzadkiej i zdrowiej proporcji 3:1) a także Omega 9. Zagorzały zwolennik krowiego nabiału powie: no dobra, ale białko z mleka jest pełnowartościowe. To niech wie, że to zawarte w konopi także. Białko z konopi to ewenement, który nie dość, że jako jedno z nielicznych na świecie białek roślinnych, posiada pełny profil aminokwasowy, to jeszcze 70% jego składu stanowią ultra łatwo przyswajalne białka globularne, które regenerują mięśnie, budują DNA, enzymy, przeciwciała i wchodzą w skład osocza krwi.
Tak, to wszystko zrobi Ci konopny serek, który przygotujesz dosłownie w 2 min (no może z przygotowaniem masła konopnego jakieś 4 min).
Przepis na wegański serek konopny do kanapek
Składniki:
- 100g masło z łuskanych nasion konopi
- 1/4 dojrzałego awokado
- 30 ml roślinnego mleka (ja użyłam gęstej, owsianej śmietanki)
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanego koperku
- szczypta soli i pieprzu
Urządzenia: ręczny blender, młynek do kawy.
Przygotowanie
Nasiona konopi umieścić w młynku do kawy, mielić do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Gotowe masło konopne umieścić w wysokim naczyniu, dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać z pieczywem w towarzystwie świeżych warzyw, kiszonek, jajek i innych dodatków.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl