Wegański torcik z malinową pianką

utworzone przez | sty 10, 2020

Wegański torcik konopny z malinami

W tym roku zdecydowanie przyłożyłam się do moich noworocznych postanowień, a to dlatego, że zaczęłam nad nimi pracować już w grudniu :D. Miałam wtedy dużo czasu na przemyślenia i planowanie kolejnych kroków w moim życiu prywatnym i zawodowym. Zarezerwowałam sobie dużo czasu na pisanie książki, robienie zdjęć po czym … rozchorowałam się i przez tydzień leżałam w łożku. Moje ciało miało dla mnie bardzo ważną wiadomość, która przez ostatnie miesiące zupełnie do mnie nie docierała, ponieważ byłam zbyt zajęta realizowaniem swoich celów. Zwolnij, idź na spacer, znajdź czas dla siebie, pobądź trochę sama ze sobą i odpocznij … to wszystko usłyszałam dopiero, jak przez kilka dni z rzędu byłam przykuta do łóżka. Zrozumiałam wtedy, że słuchanie siebie, trzymanie kontaktu ze sobą to niekończąca się praca dla nas wszystkich. Życie w zgodzie ze sobą, naturą, porami roku i swoimi potrzebami nie jest dziś takie proste. Dlatego moje noworoczne postanowienia skumulowały się wokół tych aspektów jak: więcej czasu dla siebie, realizowanie swoich pragnień i pasji, więcej odpoczynku, więcej wyjazdów do przyrody i wypadów z przyjaciółmi , oraz moje zdrowie przede wszystkim.

Śpiące kotki. Po prawej w koszyku Kicia, po lewej na parapecie Rysio 🙂

Było to zaraz przed świętami, więc obolała przyjęłam do wiadomości moje postanowienia i w pośpiechu zaczęłam szukać przepisów na potrawy wigilijne i ciasta last minute. Im dłużej szukałam tym bardziej załamana byłam ich skomplikowaniem i brakiem moich sił. Nie miałam wyjścia, zdecydowałam się na przygotowanie tylko 1 dania (w końcu i tak jechałam w gości) i było nim ciasto. Na zdjęciach wyglądało pięknie a w przygotowaniu okazało się niespotykanie łatwe. Powstało dosłownie w 30 min i wyglądało bardzo elegancko, a jego smak zachwycił całą rodzinę. Wtedy zrozumiałam wszystko. Cały mój wysiłek z 2019 roku, który często szedł na marne, moje fluistracje, ambicje i wygórowane cele nie do spełnienia bez uszczerbku na zdrowiu. Efekt końcowy działań często był zupełnie inny ten którego oczekiwałam. Podobnie było z tym ciastem, zrobiłam je najlepiej jak mogłam, tyle, że bez wyczerpywania moich zasobów, zaś efekt miło mnie zaskoczył.

Życzę sobie i Wam, by ten rok był tak łatwy jak przygotowanie tego ciasta, z efektem tak przyjemnie zaskakującym jak jego jedzenie. 😉

Udekorowane malinami, jagodami i nasionami konopi ciasto przed schłodzeniem

Przepis na torcik z malinową pianką z dodatkiem nasion konopi

Przepis nieco różni się od oryginału, ponieważ zależało mi na tym, by był w pełni wegański no i nie było w nim konopi 🙂 . Zamiast żelatyny użyłam agaru, roślinnej galaretki. Dodałam też do masy trochę kaszy jaglanej by pianka była bardziej kremowa.

Składniki na spód:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 80 g namoczonych daktyli

Składniki na krem

  • 300 g mrożonych malin (możesz dodać też inne owoce np jagody lub truskawki, ale muszą być mrożone)
  • 500 ml stałej części z mleczka kokosowego (wybierz mleko bez emulgatorów, inaczej będzie to jednolita ciecz i stałą część nie oddzieli się w lodówce)
  • 4 łyżki miodu
  • pół szklanki łuskanych nasion konopi
  • agar (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • sok z 1 cytryny lub 1 łyżeczka askorbinianu sodu
  • maliny lub inne owoce do przybrania
Składniki na wegański torcik z malinową pianką.

Przygotowanie

Daktyle namoczyć, migdały zmielić w młynku od kawy, połączyć z daktylami i olejem kokosowym zblendować na masę, wyłożyć na spodzie blaszki i schłodzić w lodówce około 30 min – 1 godziny.

Wykładania masy z mrożonych malin z mleczkiem kokosowym na spód ciasta

Kaszę jaglaną ugotować, agar rozpuścić w wodzie i chwilę podgotować, żeby go wystartować. Pozostałe składniki na masę połączyć w wysokim naczyniu, dodać mrożone maliny, agar i blendować. Podczas blendowania już widać jak agar zaczyna działać w zetknięciu z chłodem pochodzącym z mrożonych malin. Masę wykładamy na spód, dekorujemy i wkładamy do lodówki na 2 – 3 h.

Masa na ciasto z mrożonymi malinami

Szczęśliwego 2020 <3

p.s.

Nie dekorujcie zamrożonymi owocami, bo puszczają sok (jak na zdjęciu niżej haha).

Torcik wegański z malinową pianką i nasionami konopi
Torcik wegański z pianką z mrożonych malin.

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 
belka-KWK-

3 komentarze

  1. Martyna

    Dzień dobry, jaka duża jest blaszka?

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Blaszka około 20 cm

      Odpowiedz
  2. Dominika

    ile łyżeczek agaru potrzeba?

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni”

Publikacja „Konopie w kuchni”

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu