Komu mama za małolata pozwalała jeść lody na zapalenie gardła czy anginę? Byłam w tym gronie szczęśliwców. Wątpliwych, bo dziś nie poleciłabym podawania dziecku w trakcie infekcji zapalnych białek z krowich wymion z dodatkiem emulgatorów i słodzików. W każdym razie, coś w tym jest, że lody przez swój chłodek zmniejszały stan zapalny gardła oraz ból. Ciekawe jak by to było, gdybym zamiast śnieżka dostała wtedy wegańskie lody na bazie bogatych w potas bananków z dodatkiem obfitej w przeciwzapalne polifenole matchy oraz antyoksydacyjnych i wypchanych minerałami nasion konopi?
Od dziś leczę gardło wyłącznie tymi oto gałkami:
Składniki
- 3 dojrzałe, zamrożone banany
- 2 łyżki kremu kokosowego lub oleju kokosowego
- 2 łyżki matcha (suszona zielona herbata)
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi
Przygotowanie
- Banany obrać pokroić w mniejsze kawałki i zamrozić.
2. Zamrożone banany blendujemy dodając krem kokosowy, matcha oraz nasiona konopi.
3. Powstały krem ponownie mrozimy.
4. Lody gotowe. Na zdrowie drogie dzieci! 😉
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl