Wegańskie lody z białkiem konopnym i kakao

Lodowe love zaczyna się u mnie zaraz po pojawieniu się pierwszych ciepłych dni. Czasem sezon lodowy zaczynam już w maju. W sezonie tym jadam domowe lody wegańskie conajmniej raz w tygodniu, natomiast w dni gorące, gdy panują prawdziwe upały, odżywiam się nimi prawie wyłącznie, i w cale się tego nie wstydzę. Nie ma czego, bo moje domowe lody nawet nie stały obok tych sklepowych, pełnych cukru rafinowanego, niezdrowego tłuszczu, stabilizatorów, emulgatorów i innych orów. W moich lodach są wyłącznie zdrowe, naturalne składniki a ich smak i konsystencja nie mają sobie równych.

Domowe lody wegańskie odkryłam dawno temu, kiedy jeszcze miałam duże problemy z jelitami i mój organizm totalnie nie tolerował nabiału, a szczególnie mleka. Z czasem moja nietolerancja trochę się wyciszyła, więc od czasu do czasu pozwalam sobie na dobre lody rzemieślnicze, głownie na wakacjach. Jednak wciąż moim numerem jeden jest przepis na domowe lody wegańskie, które uwielbiam za ich smak oraz to ile dobrych substancji zawierają. To takie lody dobre dla brzuszka.

Ich sekretem są mrożone banany i tłuste mleko wegańskie. Najczęściej używam pełnotłustego mleka kokosowego, wtedy smak jest śmietankowi, taki niebiański. Używałam też mleka konopnego, takiego domowego, które było dość tłuste, lody miały świetną konsystencję ale już nie smakowały jak kawałek nieba. Jednak ten posmak kokosa jest moim zdaniem dość ważny. Jako dodatki lecą proszki superfoods, najczęściej są to białko konopne, sproszkowane jagody acai, sproszkowana żurawina, matcha, korzeń maca, organiczne kakao, w zależności od upodobania. Super jest też wersja śmietankowa, z odrobiną wanilii, wtedy można serwować ją ze świeżymi owocami. Ten przepis to ukłon w stronę kakao i smaku czekoladowego. W połączeniu z kilkoma łyżeczkami białka konopnego, lody nabierają ciekawego koloru, lekko orzechowego smaku i stają się istną skarbnicą składników odżywczych.

Przepis na wegańskie lody lody z białkiem konopnym i kakao

Składniki

  • 3 dojrzałe, zamrożone banany
  • 2-3 łyżki pełnotłustego mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki białka konopnego
  • 2-3 łyżeczki organicznego kakao

Przygotowanie

Banany obrać pokroić w mniejsze kawałki i zamrozić. Zamrożone banany blendujemy na krem dodając mleczko kokosowe. Łączymy z pozostałymi składnikami i przekładamy do naczynia. Mrozimy przez 30 min. Wyciągami z zamrażarki – lody są gotowe. Można serwować z orzechami, kawałkami czekolady i owocami.

 

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top