Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do pobliskiego parku. Nie ma nic lepszego od delektowania się smakiem naturalnych i niezwykle sycących rollsów w towarzystwie soczystej zieleni i letniego ciepełka.
Ich wykonanie jest dziecinnie proste, istotne są jakościowe składniki. Najlepszy papier ryżowy nie jest taki ryżowy, około 60% jego składu to mąka z tapioki, która sprawia, że jest on bardziej elastyczny. No i to jest bardzo dobre połączenie. Obie mąki są dla nas dużo korzystniejsze niż te zawierające gluten. Do tego świeże warzywa, im więcej surowych tym lepiej, jakiś zielony liść, np rukola, no i nasz sekretny składnik – nasiona konopi. Żaden to jednak sekret, że dzięki ich dodaniu, danie staje się po stokroć bardziej odżywcze – to nie przesada. Aż 35% zawartości nasion łuskanych konopi to czyste, pełnowartościowe białko. Najlepsze, bo nie zakwasza organizmu a zwiera te same aminokwasy co białko mięsa.
Do przygotowania 6 rollsów wykorzystałam 100 g nasion, co oznacza, że danie zawiera 35 g czystego białka oraz 40g najlepszego tłuszczu, bogatego w kwasy Omega 3, 6 i 9. Pozostałe składniki: warzywa, sałata, sos, są idealnych uzupełnienie składników mineralnych i witamin, przez co całość lepiej się przyswoi i będzie łatwiej trawić.
Gotowi na piknik z wegańskimi spring rolls z dodatkiem nasion konopi?
Będziecie potrzebować
- 1 awokado pokrojone w słupki
- 3 średniej wielkości marchwie bio pokrojone w słupki
- świeża cukinia pokrojona w słupki
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 1 ogórek bio pokrojony w słupki
- liście świeżej mięty
Sos:
- 1 łyżka oleju sazamowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- opcjonalnie pół łyżeczki białka konopnego
Jak to zrobić
Pokrojone składniki układamy na tacce, tak żeby obok zmieścił się rozłożony papier ryżowy. Na dużej patelni lekko podgrzewamy wodę (na głębokość ok 2 cm). Wyciągamy po jednym papierze ryżowym i moczymy go chwilę w ciepłej wodzie na patelni.
Wyciągamy gdy jest już miękki i układamy na tacce. Nakładamy nasze składniki w dowolnej ilości i zawijamy. Możemy stworzyć grubsze lub chudsze rollsy, wedle naszych upodobań. I tak będą pyszne.
Sos:
Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i gotowe.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl