Wysokobiałkowy hummus z nasionami konopi

Moje śniadanie przypomina czasem porcję dla dużego faceta, jednakże jest to mój największy posiłek w ciągu dnia. Nie może to być porcja słodkich gofrów, rogalików czy owsianka, owoce i jogurty – jem solidny, wysokobiałkowy posiłek po którym nie czuję głodu przez najbliższe 3-4h. Tylko wtedy dostaję maksymalną dawkę energii, mam stabilny poziom cukru we krwi, czyli brak ochoty na słodką przekąskę godzinę po zjedzeniu śniadania no i przede wszystkim czuję się doskonale. Jedną z moich flagowych potraw śniadaniowych jest domowy hummus wysokobiałkowy – w jego produkcji doszłam już do takiego poziomu, że częstując koleżankę z Turcji słyszę “Woow… so delicate”. Czas więc podzielić się tym przepisem z moimi drogimi fanami. 🙂

 

Hummusem zachwycam się od czasu, kiedy zaczęłam przygotowywać go w domu. Jadałam go wcześniej w różnych restauracjach, jednak z jakiegoś powodu zakodowałam sobie, że jest trudny do przygotowania i trochę się do niego zniechęciłam. Fakt, jego przygotowanie trwa dosyć długo o ile przygotowujemy go z surowej cieciorki, która wymaga gotowania. Moja wersja wykorzystuje ugotowaną cieciorkę w zalewie, którą kupuję w sklepie w szklanym słoiku. Jest wyśmienita i idealnie nadaje się do domowego hummusu. Sama cieciorka nie jest jakimś bogatym źródłem białka, 100g hummusu zawiera około 6g białka, więc nie jest to bardzo dużo. Wzbogacając go nasionami konopi, znacznie podnosimy ilość protein w posiłku, bo nasiona łuskane aż w 30% składają się z białka. Dlatego porcja hummusu (100g) z tego przepisu będzie zawierać od 15 do 20g białka, 14g węglowodanów, 18g tłuszczu. Hummus zjadam z moim pieczywem gryczano konopnym – też petarda jeśli chodzi o ilość białka.

Przepis na wysokobiałkowy hummus z nasionami konopi

Składniki:

  • 500g ciecierzycy w zalewie
  • 2 łyżki stołowe pasty tahini
  • 50g nasion konopi łuskanych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki stołowe oleju z nasion konopi lub oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki lodowatej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: kumin, zatar, suszona papryka, sól
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • liście pietruszki lub kolendry

Potrzebny sprzęt:

blender ręczny, wysokie naczynie, silikonowa szpatułka

Przygotowanie:

Wodę do hummusu wstawiamy na 5 min do zamrażarki. Ciecierzycę odlewamy, w wysokim naczyniu umieszczamy dosłownie 1 łyżkę ziarenek ciecierzycy, pastę tahini i odrobinę wody – blendujemy na gładką konsystencję, powinna być super aksamitna. Potem dodajemy odrobinę cieciorki, sok z cytryny, trochę lodowatej wody i znów blendujemy na aksamitną konsystencję. Kiedy zużyjemy około połowy cieciorki dodajemy resztę (zostawiamy garść do dekoracji), wraz z przyprawami, nasionami konopi, olejem, wyciśniętym ząbkiem czosnku i pozostałą częścią wody a następnie blendujemy całość. Gotowy hummus powinien być jasny i aksamitny. Górę dekorujemy posiekaną drobno czerwoną cebulką, nasionami konopi oraz liśćmi kolendry. Podajemy go z pieczywem i warzywami pokrojonymi w słupki.

 

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top