A gdyby tak nowy rok zacząć od jedzenia trochę lżejszych, zdrowszych, łatwiejszych do strawienia pokarmów? Nawet jeśli będzie to chwilowe „postanowienie noworoczne” z pewnością wyjdzie to naszemu organizmowi na zdrowie. A jeśli aktualnie nie jesteś w stanie zrezygnować z pewnych pokarmów, np kotleta, niech to będzie zdrowszy i piękniejszy (oraz równie smaczny) dodatek do mięsa. Tak czy owak, zapraszam Cię na pierwszy, noworoczny przepis. Cudownie łagodzącą, komfortową ziemniaczaną zapiekankę z bakłażanem, pomidorkami cherry i beszamelem na bazie konopnego mleka.
O właściwościach konopnego mleka pisałam już wielokrotnie. Przypomnę tylko, że możecie w kilka chwil wyczarować je w swojej kuchni, potrzebujecie tylko nasion konopi łuskanych i wody. Powstały z nich napój będzie bogaty w pełnowartościowe białko, bowiem konopie zawierają pełny profil aminokwasowy, do tego masę witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczy (NNKW).
Nie dziwi więc, że to mleko użyte do przygotowania obłędnego sosu rodem z kuchni włoskiej, sprawi, iż będzie on znakomicie kremowy i bardzo zdrowy. Jeśli chcecie przygotować totalnie wegańską wersję sosu beszamelowego, po prostu zastąpcie masło osełką wegańską, nie olejem kokosowym, jednak nie ukrywam, że najlepszy wychodzi na tradycyjnym, polskim maśle osełkowym (wcześniej je klaruję). Reszta składników, czyli ziemniaki, bakłażan i pomidorki, to tylko dodatek 😀 Oh tak, ta pachnąca tymiankiem, zapieczona na chrupiąco zapiekanka ziemniaczana, nie byłaby sobą bez tej obłednej ilości beszamelu. Dlatego, nie żałuj sosu!
Przepis na Ziemniaczaną zapiekankę z bakłażanem i konopnym beszamelem
Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków do zapiekania (może być odmiana Irga, Irys, Flaming czy Orlik)
- 200 g pomidorków cherry lub koktajlowych
- 1 bakłażan
- 1 szklanka mleka konopnego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki masła klarowanego
- gałązki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Sos: masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać odrobinę mąki przesianej przez sitko, wymieszać, dodać kolejną porcję i tak do skończenia mąki. Dodać odrobinę mleka energicznie mieszając, gdy zgęstnieje dodawać powoli resztę mleka. Doprawić solą, pieprzem i listkami tymianku.
Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie dosłownie 5 min. Ostudzić pokroić w talarki. Bakłażana pokroić w paski, posolić, odsączyć wodę, którą puści. Podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. W żaroodpornym naczyniu układać talarki ziemniaków, polać warstwą sosu beszamelowego, ułożyć plastry bakłażanów, ponownie polać beszamelem, ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, wylać resztę beszamelu. Na górze ułożyć pomidorki koktajlowe i posypać gałązkami tymianku. Piec w piekarniku nastawionym na 180-190 st C przez 30 min.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl