Wiele jest pysznych rzeczy na tym świecie, zaś pieczone ziemniaki i wariacje na ich temat należą do top 10 w tej kategorii. Ziemniaczana zapiekanka, czyli moja alternatywa dla frytek połączyła siły z odżywczymi nasionami konopi, marchwią, pieczarkami i cebulą oczywiście. Nie musimy się oszukiwać, danie to nie należy do najzdrowszych, jego indeks i ładunek glikemiczny są równie wysokie jak pieczonych frytek. Mamy jednak na uwadze nadchodzące ponure, jesienne dni, które taka zapiekanka mogłaby rozpromienić swoim złotym kolorem oraz uprzyjemnić chrupaniem. Serwując danie podaj je obok liści świeżej sałaty. 😉
Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z nasionami konopi
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3 marchwie bio
- 2 cebule
- 4 pieczarki
- 1 szklanka kukurydzy bio
- 80g łuskanych nasion konopi
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: listki świeżej bazylii
Przygotowanie
Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki podgotować na parze około 5 min, pokroić w plastry, marchew i pieczarki pokroić w plastry.
Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem, najlepiej masłem, ułożyć plasterki ziemniaka, na to plasterki marchwi, plasterki pieczarek, potem warstwa kukurydzy i znów warstwa ziemniaków.
Jajka łączymy z nasionami konopi, solą i pieprzem, blendujemy do uzyskania gęstej piany i polewany naszą zapiekankę. Wierzch możemy też posypać nasionami, przypieką się na chrupiąco.
Całość zapiekamy w piekarniku w temp 200 st przez około 15- 20 min albo do uzyskania złotego koloru.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl