Złote mleko z CBD

_MG_9279

Wszyscy kochamy wiosnę za przerwanie zimowych dni oraz optymistyczną zapowiedź lata. Wraz z jej nadejściem jednak w naszym ciele zachodzą zmiany. Jesteśmy jakby lekko zbici z tropu, bywamy rozkojarzeni, zmęczeni, nasza odporność także nie należy do najlepszych. W tym okresie nie tylko nie należy zbyt szybko ściągać kolejnych warstw naszej garderoby, powinniśmy zadbać o nasze zdrowie i odporność oraz pomyśleć o chociaż jednodniowym poście. Zanim jednak przejdziemy do detoksu, który w naturalny sposób poprawi naszą odporność możemy wzmocnić się naturalnymi “lekami”, których spektrum działania kładzie na łopatki apteczne preparaty.

Kurkuma i ekstrakt konopny CBD 

Oba produkty goszczą regularnie w mojej diecie, dlatego informacja o ich wzajemnej, synergicznej relacji bardzo miło mnie zaskoczyła. Chodzi konkretnie o połączenie 2 rodzajów substancji aktywnych: kurkuminy oraz kannabinoidów (na przykład CBD, CBC, DBG). Sama kurkumina wykazuje złożone działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyutleniające. Udowodniono, że kurkuma zwalcza wolne rodniki, odmładza komórki, oczyszcza wątrobę, chroni serce, poprawia nastrój i wspiera pracę mózgu. Tak się składa, że CBD i inne kannabinoidy także redukują stany zapalne w organizmie zmniejszając ryzyko powstania nowotworów, wykazując dodatkowo silne działania przeciwbólowe, przeciwwymiotne, antydepresyjne i przeciwdrgawkowe. Obie substancje regulują prace układu odpornościowego, aktywując komórki biorące udział w odpowiedzi immunologicznej. Podobnie jak w przypadku kurkuminy, dla jej lepszego przyswajania potrzebujemy piperyny zawartej w czarnym pieprzu, tak dla lepszej biodostępności CBD potrzebujemy kurkuminy! To jest wspaniała wiadomość, szczególnie dla wszystkich dzieci z padaczką, osób z nowotworami oraz cierpiących na choroby neurologiczne i autoimmunologiczne. Kurkuma poprawia wchłanianie ekstraktów konopnych i sprawia, że skuteczniej i szybciej pobudzają nasz układ endokannabinoidowy (EKAN) do pracy.

_MG_9273

Przepis na antynowotworowe, przeciwzapalne, antyutleniające i w ogóle cudowne złote mleko z CBD

Do przygotowania mleka potrzebujesz:

  • 1 szklankę mleka roślinnego (ja używam kokosowego, które jest bardzo tłuste)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie jeśli używasz sklepowego mlecznego napoju)
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczkę startej kurkumy w proszku lub świeżej kurkumy
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki startego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 10 mg ekstraktu konopnego w formie olejku CBD (ja użyłam 4 kropel olejku o stężeniu 5%)

 

_MG_9271

Przygotowanie

W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej wszystkie składniki oprócz CBD. Gotuj około 3 min lub dłużej, aby część wody wyparowała. Zdejmij wodę z ognia, dolej do niej mleko (specjalnie nie chciałam go gotować, aby nie pozbawiać go właściwości). Jeśli używasz mlecznego, sklepowego napoju, czyli rozwodnionego mleka to lepiej poświęć chwilę i zrób sobie porządne, tłuste mleko z nerkowców lub migdałów, konopne albo z kokosa i najlepiej nie używaj tych sklepowych popłuczyn więcej. Jeśli już koniecznie musisz ich użyć dodaj odrobinę oleju kokosowego przed wkropleniem CBD. Na sam koniec, jak już mleczko nam lekko przestygnie, powiedzmy temperatura spadnie do 40 st C dodajemy ekstrakt CBD.

_MG_9283

Pijemy od razu, ale powoli, pozwalając substancjom aktywnym na rozpoczęcie swojego działania w naszym ciele. Patrzymy wtedy za okno, nie w komputer. 😉

Źródła:


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top