Zupa krem z zielonych warzyw z masłem szałwiowym CBD

utworzone przez | gru 6, 2019

W niestabilnym okresie, gdy nie sypiam zbyt dobrze, dużo pracuję i mało gotuję, zawsze znajduję ukojenie w swojej kuchni. I nie mam na myśli tylko pomieszczenia, w którym przygotowuję posiłki. W tym intensywnym czasie na mój talerz trafiają wyłącznie posiłki, które błyskawicznie dodadzą energii, poprawią nastrój, odżywią, poprawią koncentrację obniżą poziom stresu, zadziałają tonizująco na układ nerwowy. To wszystko uzyskałam łącząc kuchnię antyzapalną z domowymi ekstraktami konopnymi z CBD.

Bycie w zgodzie ze swoim wnętrzem jest jednym z moim priorytetów, jednak w natłoku obowiązków i mnie zdarza się zagalopować i osiągnąć poziom stresu, który odkłada się w ciele. Czuję to chociaż by w postaci napięcia mięśni karku i szyi, problemów ze snem czy nerwowością. W tym okresie staram się podwójnie dbać o mój jadłospis. Ostatnie odkrycie w postaci posiłków z CBD było jak balsam na moje problemy. Do tej pory po prostu stosowałam się do zasad kuchni makrobiotycznej, przeciwzapalnej, spożywałam dużo surowej, ekologicznej żywności, piłam soki warzywne, zielone smoothie i to wszystko także bardzo mi pomagało. Każdy wypity sok, każdy kawałek jarmużu z kiszoną kapustą, każdy kawałek bakłażana z kaszą gryczaną, koiły moje zmysły oraz wprowadzały moje ciało i psychikę na zupełnie inny, spokojniejszy level. Dopiero regularne wzbogacanie posiłków kannabidiolem, pochodzącym z moich domowych ekstraktów z kwiatostanów konopi siewnych, przyniosły imponujące efekty.

Jak wpływa CBD na nasz układ nerwowy?

CBD (kannabidiol) to legalny i bezpieczny kannabinoid (substancja aktywna pozyskiwana z konopi), o bardzo szerokim spektrum działania. Kannabidiol ma wiele zastosowań terapeutycznych i pomaga się rozluźnić. Spośród kilkuset substancji wykrytych w konopiach to CBD posiada najsilniejsze właściwości zdrowotne. Substancja wykazuje właściwości neuroaktywne i neuroprotekcyjne. Zwalcza zaburzenia psychiczne, regeneruje komórki nerwowe, stymuluje prawidłową pracę układu nerwowego. Związek ten działa rozluźniająco i przeciwspastycznie, co więcej jego działanie rozluźniające nie powoduje skutków ubocznych w postaci senności czy spadku koncentracji. Wręcz przeciwnie. CBD przez tonizowanie układu nerwowego poprawie skupienie, więc jest idealnym dodatkiem do naszych dań w trakcie intensywnego dnia. Związek ten posiada wiele innych właściwości terapeutycznych, na przykład działa przeciwbólowo, przeciwwymiotnie czy przeciwskórczowo.

CDB w mojej kuchni, czyli masło konopne z CBD

Kiedy zdałam sobie sprawę z tego, że w bardziej intensywne dni nie wystarczy, że wezmę olejek CBD rano i wieczorem (stosuje regularnie około 20 – 30 mg rano i wieczorem) aby w ciągu dnia czuć się w pełni zrelaksowana a jednocześnie gotowa do umysłowej pracy przez wiele godzin. Uzupełnienie tej dawki o dodatkowe 30 -40 mg CBD, które zawarte są w moim lunchu okazały się strzałem w dziesiątkę. Zanim jednak domowy ekstrakt w postaci masła lub olejku wyląduje w owsiance lub zupie musi zostać wcześniej przygotowany. Poniższy przepis na masło szałwiowe CBD powstało specjalnie jako ekstrakt z pięknym, ziołowym aromatem, który idealnie komponuje się z wytrawnymi daniami. Do przygotowania masła użyłam popularnego ostatnio suszu CBD, odmiany zawierającej 18% kannabidiolu.

Przepis na masło szałwiowe CBD

  • 200 g masła lub oleju kokosowego
  • kwiatostany konopi siewnej, około 10g (tak zwany susz CBD)
  • garść świeżych liści szałwii
  • szczypta soli
Masło szałwiowe CBD

Krok 1 

Kwiaty konopi rozkrusz na żaroodpornym naczyniu, włóż do piekarnika rozgrzanego dokładnie na 105 st C na 15 min. Następnie zwiększ temperaturę do 120 st C i zostaw susz na 60 min. Proces ten nazywamy dekarboksylacją i jest to jeden z najważniejszych etapów ekstrakcji, ponieważ podczas niego aktywujemy nieaktywne (kwasowe) formy kannabinoidów.

Krok 2

W garnku zagotuj kila litrów wody, wstaw do niego sitko, w którym umieścisz słoik z masłem lub olejem kokosowym.

Krok 3

Rozpuść olej i dodaj do niego wcześniej zdekarboksylowany susz CBD. Zakręć słoik, umieść go w sitku i gotuj ok 2- 3 h na małym ogniu, dolewając wodę, ponieważ będzie jej ubywać podczas gotowania. Słoik jest cały czas zakręcony, a garnek nie jest przykryty. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80 st.

Krok 3

Zdejmij garnek z ognia, otwórz słoik i dodaj liście szałwii, zamknij słoik i schowaj ponownie do garnka z gorącą wodą na 30 min (nie gotuj już wody). Po tym wyjmij słoik i odkręć pokrywkę, masło powinno być lekko zielone i pachnieć szałwią. Przelej olej z resztą suszu przez sitko z płótnem lub serwetką, wyciskając dobrze cały tłuszcz z ziela.

Krok 4

Do odcedzonego masła dodaj szczyptę soli i zamknij w szczelnym słoiku, w którym będziesz je przechowywać.

Krok 5

Schowaj masło do lodówki do stężenia na około 30 min. Po tym czasie masło jest gotowe. Powinno być spożyte w ciągu 3-4 tygodni i przechowywane w lodówce. Masło nadaje się do spożywania na zimno lub lekko roztopione, np rozsmarowane na pieczywie, dodane do zupy. Masła nie należy gotować, piec, poddawać innym obróbkom termicznym, ponieważ będzie to zmniejszać zawartość CBD.

Domowy, infuzowany olejek vs sklepowy olejek CBD

Tak przygotowanym masłem możesz wzbogacić wiele wspaniałych potraw. Do jednego dania możesz dodać dawkę CBD odpowiadającą twoim potrzebom, czyli zwykle jest to 10 – 50 mg CBD. Jak obliczyć ile CBD zawiera twoje masło? Weź pod uwagę % CBD w suszu, powiedzmy, że jest to 15%. Jeśli użyłeś 10g suszu oraz 100g masła, to zakładając, że dekarboksylacja została wykonana prawidłowo, to w 100g ekstraktu znajdziesz 1500 mg CBD. Zaś 1 łyżka masła będzie zawierać ok 30 – 40 mg CBD. Oczywiście wartości te mogą mieć pewne odchylenia (od -5% nawet do -20%) ze względu na możliwość straty CBD podczas ekstrakcji (pamiętajmy o tym, że to proces domowy a nie laboratoryjny). W skrajnych przypadkach, gdy np kompletnie skopiesz proces dekarboksylacji i przepalisz ziele, albo przeprowadzisz za krótką ekstrakcję możesz stracić nawet do 60 – 70% swojego CBD. Należy także pamiętać, że domowy ekstrakt CBD nie zawiera takich samych składników jak ekstrakt full spectrum, zwane olejkami CBD, powstające metodą ekstrakcji CO2 czy alkoholowej. Olejki te w odróżnieniu od domowych ekstraktów, zawierają wiele innych kannabinoidów terpeny, flawonoidy i wiele innych substancji, których nie znajdziemy w naszym domowym ekstrakcie. W języku angielskim istnieje z resztą rozróżnienie nazewnictwa, CBD extraction oil – olejek CBD (pochodzący z profesjonalnej ekstrakcji), infused CBD oil – olejek pochodzący z domowej ekstrakcji, sensowne wydaje się też określenie infuzowany CBD olej lub masło.

Jak najlepiej wykorzystać twoje domowe masło CBD?

Jeśli chcesz w pełni wykorzystać terapeutyczne działanie swojego domowego masła CBD, musisz mieć na uwadze jego odpowiednie połączenia z posiłkami. Ponieważ głównych efektem CBD jest działanie przeciwzapalne powinniśmy zrezygnować z wszelkich produktów pro zapalnych w posiłku, który ma być bazą dla masła, a są nimi: mleko i nabiał, mięso, cukier, pszenica, żyto i inne węglowodany proste. Aby spotęgować antyutleniające i regulujące układ nerwowy działanie CBD należy komponować posiłki z jego dodatkiem w oparciu o żywność przeciwzapalną, bogate w witaminy, minerały, aminokwasy i zdrowe kwasy tłuszczone (Omega 3 i Omega 6) w odpowiedniej proporcji. Te wymogi spełnia przepis na zupę krem z zielonych warzyw, który znajdziecie poniżej.

Przepis na zupę krem z brukselki i brokuła z orzechem pekan i masłem szałwiowym CBD.

Składniki:

  • 200 g brukselki
  • 1 brokuł
  • 1 ziemniak
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól kamienna
  • pieprz czarny
  • mleczko kokosowe

Przygotowanie

Warzywa umyć i obrać ze skórki (marchew, seler, ziemniak, cebula). Warzywa (oprócz brukselki i brokułów) kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gotujemy 1,5h i dodajemy brokuły oraz brukselki. Gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Wyciągamy ziele oraz liście laurowe, doprawiamy do smaku wedle uznania i blendujemy na gładki krem. Zupę krem przed podaniem łączymy z odrobiną mleczka koksowego. Udekorowaną kawałkami prażonych lub surowych orzechów pekan, listkami szałwii oraz kleksem z masła szałwiowego CBD.

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 
belka-KWK-

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu