Zupa krem ze szparagów z nasionami konopi

utworzone przez | maj 20, 2023

Doskonała, kremowa zupa szparagowa to mój ulubiony przepis na danie ze szparagami. Wbrew pozorom nie należę do obozu szparagowych wariatów, którzy w sezonie jedzą je codziennie. Warzywo jak warzywo, fajnie zjeść dla odmiany po zimowym menu. W szparagach czasem denerwuje mnie to, że są włókniste – ten przepis jest rozwiązaniem tego problemy. Zblendowana na krem zupa szparagowa, aromatyczna i delikatna w smaku dostarczy wielu właściwości odżywczych i ucieszy podniebienie.

To jeden z najprostszych przepisów na zupę krem. Do jego przygotowania użyłam rosołu, Ty możesz użyć bulionu albo po prostu wody i dać niego więcej warzyw. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Warzywa wystarczy 5 min blanszować w wodzie, wcześniej trzeba tylko ugotować ziemniaki. Szparagi są bardzo pożywne i zdrowe. Są źródłem białka, kwasów organicznych, fenoli, flawonoidów, witamin i składników mineralnych, takich jak miedź, selen, fosfor, mangan. Szparagi to bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego, witamin C, E, A oraz witamin z grupy B. Działają antyzapalnie i przeciwstarzeniowo, nawet są w stanie chronić nas przed nowotworami czy demencją. Dodatek nasion z konopi sprawi, że zupa będzie bardziej pożywne, bowiem są one źródłem pełnowartościowego białka, jak w mięsie. Oprócz tego nasiona to skarbnica przeciwzapalnych związków, witamin, mikro i makroelementów oraz kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Pamiętajcie tylko by dać je do zupy chwilę przed podaniem, by nie straciły swoich prozdrowotnych właściwości.

Przepis na zupę krem ze szparagów z nasionami konopi

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1l bulionu lub rosołu
  • 1 cebula
  • wegańska śmietanka
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki nasion konopi łuskanych

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i zagotować do miękkości. Szparagi obrobić (okroić około 2-3 cm z końcówek) ułożyć na patelni z odrobiną wody i masła lub oleju. Blanszować do miękkości, można pod przykryciem. Cebulę obrać posiekać, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażyć w garnku do miękkości, zalać bulionem. Dodać miękkie ziemniaki, szparagi, chwilę gotować. Zblendować na krem. Serwować z kleksem śmietanki i posypane 1 łyżką nasion konopi.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu