Doskonała, kremowa zupa szparagowa to mój ulubiony przepis na danie ze szparagami. Wbrew pozorom nie należę do obozu szparagowych wariatów, którzy w sezonie jedzą je codziennie. Warzywo jak warzywo, fajnie zjeść dla odmiany po zimowym menu. W szparagach czasem denerwuje mnie to, że są włókniste – ten przepis jest rozwiązaniem tego problemy. Zblendowana na krem zupa szparagowa, aromatyczna i delikatna w smaku dostarczy wielu właściwości odżywczych i ucieszy podniebienie.
To jeden z najprostszych przepisów na zupę krem. Do jego przygotowania użyłam rosołu, Ty możesz użyć bulionu albo po prostu wody i dać niego więcej warzyw. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Warzywa wystarczy 5 min blanszować w wodzie, wcześniej trzeba tylko ugotować ziemniaki. Szparagi są bardzo pożywne i zdrowe. Są źródłem białka, kwasów organicznych, fenoli, flawonoidów, witamin i składników mineralnych, takich jak miedź, selen, fosfor, mangan. Szparagi to bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego, witamin C, E, A oraz witamin z grupy B. Działają antyzapalnie i przeciwstarzeniowo, nawet są w stanie chronić nas przed nowotworami czy demencją. Dodatek nasion z konopi sprawi, że zupa będzie bardziej pożywne, bowiem są one źródłem pełnowartościowego białka, jak w mięsie. Oprócz tego nasiona to skarbnica przeciwzapalnych związków, witamin, mikro i makroelementów oraz kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Pamiętajcie tylko by dać je do zupy chwilę przed podaniem, by nie straciły swoich prozdrowotnych właściwości.
Przepis na zupę krem ze szparagów z nasionami konopi
Składniki:
- 500 g szparagów
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1l bulionu lub rosołu
- 1 cebula
- wegańska śmietanka
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki nasion konopi łuskanych
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i zagotować do miękkości. Szparagi obrobić (okroić około 2-3 cm z końcówek) ułożyć na patelni z odrobiną wody i masła lub oleju. Blanszować do miękkości, można pod przykryciem. Cebulę obrać posiekać, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażyć w garnku do miękkości, zalać bulionem. Dodać miękkie ziemniaki, szparagi, chwilę gotować. Zblendować na krem. Serwować z kleksem śmietanki i posypane 1 łyżką nasion konopi.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl