Błyskawiczne ciasto na jogurcie konopnym ze śliwkami

Każda kobieta powinna mieć w zanadrzu szybki przepis na ciasto, nie tylko po to by zaimponować jemu, albo gościom czy teściowej, ale przede wszystkim by ukoić swoje pragnienie na coś słodkiego i pysznego. Przepis na to błyskawiczne ciasto śliwkowe to moje odkrycie tego lata. Przyznaję, że zainspirowała mnie pewna receptura blogera Rozkoszny, jednak konopny akcent to całkowicie moja domena. Efekt? Rozkosznie miękkie, lekko wilgotne ciasto kojące zmysły, z pysznym śliwkowym wsadem i dodatkiem konopnych składników kojących nasz umysł. Rewelacja!

Ciasto błyskawiczne na jogurcie konopnym

Ciasto może być nie tylko super łatwe do przygotowania i pyszne ale też zdrowe. Ta dewiza przyświęca każdej mojej recepturze, którą tworzę, tym razem nie było inaczej. Gdy poznałam rewelacyjną recepturę na szybkie ciasto rabarbarowe od Rozkoszny, byłam nią zachwycona. Najpierw lekko ją zmodyfikowałam zwiększając ilość dodanego jogurtu greckiego. Finalnie zastąpiłam jogurt greckie moim domowym jogurtem konopnym i okazało się, że jest petarda. Zmiana ta nie ma wpływu na efekt końcowy, jest za do zdecydowanie zdrowszą alternatywą jogurtu na mleku krowim, gdyż nie zawiera laktozy i kazeiny oraz jest bogactwem kwasów omega-e. Oprócz tego, w tym przepisie nie użyłam konopnej infuzji z jedynie pyłek z kwiatostanów konopnych, czyli tak zwaną esencję konopi, która jest bogata w związki o działaniu przeciwzapalnym i relaksującym.

Przepis na błyskawiczne ciasto na jogurcie konopnym ze śliwkami

  • 1,5 szklanki (190 g) mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki cukru lub erythrytolu
  • 1 łyżeczka pyłku konopnego
  • 120 g masła, roztopionego i całkowicie ostudzonego
  • 2 łyżki aperolu (lub ewentualnie soku z grejpfruta)
  • 0,75 szklanki (180 g) jogurtu konopnego lub jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g dojrzałych śliwek pokrojonych w łódeczki

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę 23 cm wysmaruj porządnie masłem.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, odstaw. W większej misce ubij trzepaczką (albo bardzo krótko mikserem) jajka i cukier, tylko do połączenia. Wmieszaj roztopione masło, jogurt konopny, pyłek z trichomów, sok z grejpfruta lub aperol. Dodaj przygotowaną mąkę. Masę przełóż do tortownicy.

Ciasto wyłóż kawałkami śliwek. Posyp wierzch cukrem. Piecz przez 50 – 60 minut, do suchego patyczka.

Odstaw ciasto jeszcze na 10 minut przed wyjęciem z formy. Możesz polać je miodem lub podać obok lodów.

——————————————————————————————————————————————

SKLEP

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 49,00 zł.

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top