Ciasteczka z marihuaną i masłem orzechowym

Ciasteczka łagodzą obyczaje. Podczas ich pieczenia, zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu, co niesamowicie poprawia mi nastrój. Nie tylko sama ich konsumpcja działa kojąco ale też dzielenie się nimi z najbliższymi. Lubię obdarowywać mini znajomych i rodzinę. Moim zdaniem każdy dom powinien mieć zawsze pudełko pełne domowych ciastek lub talerzyk świeżo upieczonych – na wypadek wizyty gości. Gwarantuję, że dla ciastek według tego przepisu będą wracać.

Chrupiące, aromatyczne i do tego posiadające specjalne właściwości. Poznaj moją sprawdzoną recepturę na domowe ciasta z marihuaną i masłem orzechowym, których smak zapamiętasz na długo. Ciasteczka rozpływają się w ustach, są idealnie kruche i przyjemnie pachną domowym masłem konopnym bogatym w terpeny. Ciasteczka można zrobić w wersji bezglutenowej (podaję 2 warianty przepisu) dla osób, które są na różnych dietach. Przepis nadaje się także dla pacjentów medycznej marihuany, czyli osób leczących różne schorzenia (patrz wersja 2 przepisu – gdzie znajdują się zdrowsze składniki).

Ciastka z marihuaną – najważniejsze informacje

W tym przepisie wykorzystujemy domową infuzję (ekstrakt, wyciąg, macerat, itp) z konopi indyjskich bogatą w THC. Tetrahydrokannabinol jest substancją o szerokim spektrum działania na ludzki organizm. Znany ze swoich właściwości zmieniających świadomość tetrahydrokannabinol wykazuje działanie euforyczne i odprężające, ponieważ stymuluje wydzielanie dopaminy w mózgu. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, stymulujące apetyt, rozluźnia mięśnie i łagodzi mdłości. Ponadto kannabinoid ten wpływa na:

  • pamięć,
  • funkcje poznawcze,
  • emocje,
  • ruch,
  • apetyt,
  • percepcję czasu,

Pamiętaj! Efekt terapeutyczny jak i rekreacyjny będzie dużo silniejszy w przypadku spożywania konopi, i to przy znacznie mniejszych dawkach. Dzieje się tak, ponieważ delta-9-THC podczas metabolizowania przez wątrobę, zostaje przekształcone w 11-hydroxy-THC, kilkukrotnie silniejszy w działaniu metabolit, który łatwiej pokonuje barierę krew – mózg. Palenie i waporyzacja dostarczają szybkiego i krótkiego efektu rekreacyjnego do 2h, natomiast jedzenie produktów zawierających medyczną marihuanę daje efekt po około 1 h który może trwać od 2 do 6 h.

Co jest potrzebne do przygotowanie ciasteczek z marihuaną?

Do przygotowania ciastek będzie Ci potrzebne domowe masło z marihuany (konopi indyjskich). Przepis na takie masło znajdziesz tutaj – zacznij od jego przygotowania, a potem wróć do tego przepisu. Jeśli nie wiesz ile masła chcesz dodać do ciastek, czyli chcesz wiedzieć jak mocne będą ciastka (ile będą zawierały THC) skorzystaj z mojego kalkulatora dawkowania THC/CBD dzięki któremu z łatwością obliczyć dawkę końcową oraz ilość kannabinoidu w jednej porcji (na przykład 1 ciasteczku).

Jak zrobić Ciasteczka z marihuaną i masłem orzechowym?

Składniki:

  • 100 g masła
  • kilka łyżeczek/łyżek masła z marihuany (u mnie 4-5 łyżeczek) – jeśli dajesz więcej niż 3 łyżki stołowe pomniejsz proporcjonalnie ilość masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 180 g masła orzechowego (około  7-8 łyżek stołowych)
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja z laski wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • ulubione dodatki (orzechy, rodzynki, żurawina – maksymalnie 2 garści)

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 175 °C. W dużej misce umieść masło, masło konopne i cukier. Ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj masło orzechowe, esencję wanilii, jajko i banana i ucieraj dalej. W 2 misce wymieszaj dokładnie mąkę, sól i proszek do pieczenia z dodatkami (pociętymi drobno orzechami lub bakaliami). Połącz składniki i uformuj ciasto. Masę wykładaj za pomocą łyżki do lodów (1 łyżka) lub zwykłą łyżką stołową (2 łyżki), bez uklepywania masy, na blaszce – ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 -20 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.

Wersja bezglutenowa ciastek dla pacjentów medycznej marihuany

Składniki:

  • 80 g masła lub oleju kokosowego
  • kilka łyżeczek/łyżek masła z marihuany (u mnie 4-5 łyżeczek) – jeśli dajesz więcej niż 3 łyżki stołowe pomniejsz proporcjonalnie ilość masła
  • 100 g cukru kokosowego lub erhtrytolu
  • 180 g masła orzechowego (około  7-8 łyżek stołowych)
  • 1,5 łyżki stołowej babki płesznik
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,3 szklanki mąki kokosowej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja z laski wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • ulubione dodatki (orzechy, rodzynki, żurawina – maksymalnie 2 garści)

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 175 °C. W małej miseczce zalej babkę płesznik 3 łyżkami wody, odstaw na 10 min. W dużej misce umieść masło, masło konopne i cukier. Ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj masło orzechowe, esencję wanilii, jajko i banana i ucieraj dalej. Dodaj babkę płesznik i wymieszaj. W 2 misce wymieszaj dokładnie mąki, sól i proszek do pieczenia z dodatkami (pociętymi drobno orzechami lub bakaliami). Połącz składniki i uformuj ciasto. Masę wykładaj za pomocą łyżki do lodów (1 łyżka) lub zwykłą łyżką stołową (2 łyżki), bez uklepywania masy, na blaszce – ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 -20 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

420,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top