Ciasteczka łagodzą obyczaje. Podczas ich pieczenia, zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu, co niesamowicie poprawia mi nastrój. Nie tylko sama ich konsumpcja działa kojąco ale też dzielenie się nimi z najbliższymi. Lubię obdarowywać mini znajomych i rodzinę. Moim zdaniem każdy dom powinien mieć zawsze pudełko pełne domowych ciastek lub talerzyk świeżo upieczonych – na wypadek wizyty gości. Gwarantuję, że dla ciastek według tego przepisu będą wracać.
Chrupiące, aromatyczne i do tego posiadające specjalne właściwości. Poznaj moją sprawdzoną recepturę na domowe ciasta z marihuaną i masłem orzechowym, których smak zapamiętasz na długo. Ciasteczka rozpływają się w ustach, są idealnie kruche i przyjemnie pachną domowym masłem konopnym bogatym w terpeny. Ciasteczka można zrobić w wersji bezglutenowej (podaję 2 warianty przepisu) dla osób, które są na różnych dietach. Przepis nadaje się także dla pacjentów medycznej marihuany, czyli osób leczących różne schorzenia (patrz wersja 2 przepisu – gdzie znajdują się zdrowsze składniki).
Ciastka z marihuaną – najważniejsze informacje
W tym przepisie wykorzystujemy domową infuzję (ekstrakt, wyciąg, macerat, itp) z konopi indyjskich bogatą w THC. Tetrahydrokannabinol jest substancją o szerokim spektrum działania na ludzki organizm. Znany ze swoich właściwości zmieniających świadomość tetrahydrokannabinol wykazuje działanie euforyczne i odprężające, ponieważ stymuluje wydzielanie dopaminy w mózgu. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, stymulujące apetyt, rozluźnia mięśnie i łagodzi mdłości. Ponadto kannabinoid ten wpływa na:
- pamięć,
- funkcje poznawcze,
- emocje,
- ruch,
- apetyt,
- percepcję czasu,
Pamiętaj! Efekt terapeutyczny jak i rekreacyjny będzie dużo silniejszy w przypadku spożywania konopi, i to przy znacznie mniejszych dawkach. Dzieje się tak, ponieważ delta-9-THC podczas metabolizowania przez wątrobę, zostaje przekształcone w 11-hydroxy-THC, kilkukrotnie silniejszy w działaniu metabolit, który łatwiej pokonuje barierę krew – mózg. Palenie i waporyzacja dostarczają szybkiego i krótkiego efektu rekreacyjnego do 2h, natomiast jedzenie produktów zawierających medyczną marihuanę daje efekt po około 1 h który może trwać od 2 do 6 h.
Co jest potrzebne do przygotowanie ciasteczek z marihuaną?
Do przygotowania ciastek będzie Ci potrzebne domowe masło z marihuany (konopi indyjskich). Przepis na takie masło znajdziesz tutaj – zacznij od jego przygotowania, a potem wróć do tego przepisu. Jeśli nie wiesz ile masła chcesz dodać do ciastek, czyli chcesz wiedzieć jak mocne będą ciastka (ile będą zawierały THC) skorzystaj z mojego kalkulatora dawkowania THC/CBD dzięki któremu z łatwością obliczyć dawkę końcową oraz ilość kannabinoidu w jednej porcji (na przykład 1 ciasteczku).
Jak zrobić Ciasteczka z marihuaną i masłem orzechowym?
Składniki:
- 100 g masła
- kilka łyżeczek/łyżek masła z marihuany (u mnie 4-5 łyżeczek) – jeśli dajesz więcej niż 3 łyżki stołowe pomniejsz proporcjonalnie ilość masła
- 100 g cukru brązowego
- 180 g masła orzechowego (około 7-8 łyżek stołowych)
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja z laski wanilii
- szczypta soli morskiej
- ulubione dodatki (orzechy, rodzynki, żurawina – maksymalnie 2 garści)
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 175 °C. W dużej misce umieść masło, masło konopne i cukier. Ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj masło orzechowe, esencję wanilii, jajko i banana i ucieraj dalej. W 2 misce wymieszaj dokładnie mąkę, sól i proszek do pieczenia z dodatkami (pociętymi drobno orzechami lub bakaliami). Połącz składniki i uformuj ciasto. Masę wykładaj za pomocą łyżki do lodów (1 łyżka) lub zwykłą łyżką stołową (2 łyżki), bez uklepywania masy, na blaszce – ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 -20 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.
Wersja bezglutenowa ciastek dla pacjentów medycznej marihuany
Składniki:
- 80 g masła lub oleju kokosowego
- kilka łyżeczek/łyżek masła z marihuany (u mnie 4-5 łyżeczek) – jeśli dajesz więcej niż 3 łyżki stołowe pomniejsz proporcjonalnie ilość masła
- 100 g cukru kokosowego lub erhtrytolu
- 180 g masła orzechowego (około 7-8 łyżek stołowych)
- 1,5 łyżki stołowej babki płesznik
- 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 0,3 szklanki mąki kokosowej
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja z laski wanilii
- szczypta soli morskiej
- ulubione dodatki (orzechy, rodzynki, żurawina – maksymalnie 2 garści)
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 175 °C. W małej miseczce zalej babkę płesznik 3 łyżkami wody, odstaw na 10 min. W dużej misce umieść masło, masło konopne i cukier. Ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj masło orzechowe, esencję wanilii, jajko i banana i ucieraj dalej. Dodaj babkę płesznik i wymieszaj. W 2 misce wymieszaj dokładnie mąki, sól i proszek do pieczenia z dodatkami (pociętymi drobno orzechami lub bakaliami). Połącz składniki i uformuj ciasto. Masę wykładaj za pomocą łyżki do lodów (1 łyżka) lub zwykłą łyżką stołową (2 łyżki), bez uklepywania masy, na blaszce – ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 -20 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl
0 komentarzy